21. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL: Levirat ei või kontrollida ministeerium

Euroopa Komisjon nõuab, et Eesti riigile kuuluvat sidefirmat Levira ei kontrolliks majandusministeerium.

Euroopa Liidu eeskirjade kohaselt ei tohi riikide reguleerivad asutused kuuluda telekomifirmade omanikeringi ega osaleda nende haldamises. Eestis haldab raadiosagedusi, numeratsiooniressursse ja universaalteenuseid majandusministeerium, mis aga kontrollib samal ajal ka Levirat.

Levira, millest 51% kuulub riigile, osutab telekomiteenuseid nagu ringhääling ja traadita lairibaühendus.

Mullu sügisel algatas Euroopa Komisjon Eesti suhtes rikkumismenetluse ning saatis nüüd ametliku nõude ELi õigusaktide täitmiseks. Sellele käiku minevate meetmetega vastamiseks on Eestil aega kaks kuud.

Levira 2011. majandusaasta käive oli 9,6 miljonit eurot ja EBITDA 3,8 miljonit eurot. Aktsiaseltsi käive suurenes võrreldes eelneva aastaga kolm protsenti.

Levira üldkoosolekul otsustati maksta aktsionäridele dividendidena välja 405 000 eurot ehk 2,70 eurot aktsia kohta ning kanda ülejäänud osa kasumist jaotamata kasumi hulka. Jaotamata kasumi jääk on pärast dividendide väljavõtmist 11,7 miljonit eurot.

AS Levira omanikud on Eesti Vabariik (51%) ja TDF S.A.S. (49%).

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755