3. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektroonikasektor tegi mullu kiire kasvu

Möödunud aastal oli elektroonika- ja elektriseadmete sektor kõige kiiremini kasvav töötleva tööstuse haru, mille jõudsat arengut toetas eksport.

Seadmete müük kasvas eelmisel aastal varasema aastaga võrreldes kaks korda ning eksport 2,1 korda, selgub majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi uuringust.

2011. aastal jätkus elektroonika- ja elektriseadmete tootmises aasta varem alanud tootmis- ja müügimahtude kiire kasv, mis jõudis uute rekordtasemeteni.

Sektori hoogsat arengut toetas eelkõige tugeva välisnõudluse püsimine, sest suurem osa siinsest toodangust eksporditakse. Peamiseks ekspordipartneriks on Eestile Rootsi, kuhu läks ligi pool kogu ekspordist.

Tänu tellimuste kiirele kasvule oli 2011. aastal võimalik elektroonika- ja elektriseadmete tootmises taas uusi töötajaid palgata. Ettevõtlusstatistika järgi suurenes hõive sektoris aastaga kümnendiku ja tööjõu-uuringu põhjal isegi veerandi võrra. Lisandväärtus kasvas aastaga ligi poole võrra ja tööjõukulud viiendiku.

Elektroonika- ja elektriseadmete tootmine on Eestis peamiselt kontsentreerunud Tallinna ja selle lähiümbrusse, samas mõjutab see ka oluliselt regionaalarengut. Elektroonikatööstus on olnud üheks suuremaks uute töökohtade loojaks Saaremaal, Pärnus, Sindis, Elvas ja Koerus.

Elektroonika- ja elektriseadmete tootmine jaguneb kaheks allharuks. Arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete tootmises on suuremateks ettevõteteks Ericsson Eesti AS (mobiilsidevõrguseadmed), Enics Eesti AS (elektroonikaosad tööstus- ja meditsiiniseadmetele) ja Scanfil OÜ (telekommunikatsiooniseadmed) ning arvutitootjaist on suurim AS Ordi. Erinevalt haru üldisest suunast on arvutite müük suunatud põhiliselt siseturule.

Elektriseadmete tootmises on suurima müügituluga ettevõtteks ABB AS, mille põhitegevusala on elektrijaotusseadmete ja voolugeneraatorite tootmine. Teised suuremad ettevõtted on Ensto Ensek AS (elektrijaotus-seadmed ja juhtaparatuur), AS Konesko (elektrimootorid ja -seadmed) ning AS Draka Keila Cables (kaablid).

Prognooside kohaselt aeglustub tootmis- ja müügimahtude kasv sel aastal elektroonikatööstuses oluliselt, kuna eelmise aasta võrdlusbaas on kõrge ning Lõuna-Euroopa majanduskriis avaldab mõju eksportkaupade nõudlusele.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755