10. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva elektrijaamad muutuvad rohelisemaks

Eesti Energia Narvas asuvatele elektrijaamadele paigaldatakse uued lämmastikheitmeid koguvad seadmed, mis vähendavad saaste paiskumist atmosfääri pea poole võrra.  

Täna kirjutasid Eesti Energia Narva Elektrijaamad AS ja Fortum Power and Heat OY alla lepingule, mille tulemusel peaksid lämmastikuemissioonid vähenema ligi poole võrra. Hiljuti jõudis lõpule ka väävlipüüdmisseadmete paigaldus Narva elektrijaamade kateldele.

Tänavu suvest kuni järgmise aasta maikuuni testitakse 3. energiaploki üht katelt ja paigaldatakse sellele lämmastikoksiidide vähendamise seadmed. Ülejäänud katelde osas teeb elektrijaam otsuse pärast seda, kui projekt esimese katlaga osutub edukaks.

Fortum Power and Heat OY-l on pikaajaline lämmastikühendeid koguvate seadmete tootmise praktika, kuid põlevkivitootmisele kohaldatud seadmeid toodavad nad esmakordselt. Põlevkivi koostis erineb maailmas laialt kasutusel olevast tavalisest ja pruunsöest, sest see sisaldab näiteks kaks korda rohkem tuhka. Erinevuste tõttu on vaja seadmeid täiendavalt testida.

Seadmete paigaldusele ja optimeerimistestidele on planeeritud kaks ja pool aastat, saastekogujate elueaks on arvestatud ligikaudu 20 aastat. Hanke kogumaksumus on ligi 28 miljonit eurot.

Vastavalt Euroopa Liidu tööstuseheitmete direktiivile peab 2016. aastaks olema suurte põletusseadmete lämmastikuemissioon kuni 200mg/Nm3 (normaalkuupmeetrit).

Hetkel on emissioonide suuruseks 300mg/Nm3, kuid peale seadmete paigaldust loodetakse heitmete kogust vähendada veidi alla nõutud normi. "See tagab elektrijaamade tootmisvõimsuste säilimise ka peale 2016. aastat, mil Euroopa Liidu keskkonnanõuded taas rangemaks muutuvad," lausus Narva Elektrijaamade juht Tõnu Aas.

Normaalkuupmeeter käesoleva seaduse tähenduses on saasteallikast väljuva gaasi mahu mõõtühik normaal- ehk standardtingimuste juures, milleks on temperatuur 273,15 kelvinit ja rõhk 101,3 kilopaskalit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755