16. juuli 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti algajad firmad saavad kiirendist tiivad

Juunis lõpetas Eesti esimene idufirmade kiirendiprogramm Start Up Wise Guys kiirenditsükli, programmi läbinud ettevõtted soovitavad uutel start-up'idel kiirendis kindlasti osaleda.

inSkilledi üks asutaja Madis Talmar hoiatas, et valmis tuleb olla väga järsuks õpikõveraks, sest kiirendi tähendab pidevat katsetamist ja uuesti proovimist, mis võib kohati olla väga raske. ,,Kui ka ebaõnnestute, siis vähemalt teete seda kiiresti," kommeteeris ta.

Programmis Start Up Wise Guys osales kokku kaheksa tehnoloogiaettevõtet, neist kol oli pärit Eestist - inSkilled, Like A Local Guide ja VitalFields.

Like A Local Guide'i üks asutajatest Ülane Vilumets ütles, et nende ettevõte sai programmist selgema suuna ja palju kasulikku tagasisidet. Samuti usub Vilumets, et Startup Wise Guysi abita oleks saamata jäänud mitmed vajalikud kontaktid inimestega, kes on juba väga eduka internetiäri üles ehitanud.

Ka Talmar peab programmist saadud tutvusi väga oluliseks: ,,Enim maksabki väärtustada just kiirendi võimet tuua kõik tähtsad inimesed sinuni või viia sind nendeni - see on väga unikaalne väärtus, mis kaalub kindlasti üles kiirendi antava rahasumma."

Startup Wise Guysi tegevjuht Herty Tammo ise peab programmi põhiväärtuseks mentoreid nii Eestist kui välismaalt. Reeglina on mentorid ise edukad ettevõtjad, kelle huvi on idufirmasid aidata. Eestist olid mentoriteks näiteks Siim Teller, Allan Martinson, Martin Villig, Ivar Siimar ja paljud teised. ,,Peaaegu kõik Eesti selle ala tugevamad tegijad käisid meie start-up'e aitamas," kommenteeris Tammo.

Kui mentorid teevad seda tööd ilma rahata, siis investoreid huvitab tootlus. ,,Põhjus on investeerida raha ja seda kordades tagasi teenida," ütles Tammo. Tema sõnul lõpetasid kõik ettevõtted programmi edukalt, kuid nüüd peavad nad iseseisvalt raha leidma ning globaalselt arenema. Selleks osalesid start-up'id investorpäevadel Tallinnas ja Londonis. Vilumets ja Talmar olid ühel meelel, et investorpäeva tulemusi on vara hinnata, kuid vähemalt huvi nende tegemiste vastu oli olemas. ,,Tallinna omalt oli väga palju positiivset tagasisidet paljudelt inimestelt, Londonis tundus aga ennast palju keerulisem olevat tõestada," ütles Vilumets.

inSkilledil on arutelud pooleli mitme potentsiaalse partneriga. ,,Loodetavasti õnnestub huvi muuta konkreetseks ühiseks tegevusplaaniks, mis sisaldab ka investeeringut," lisas Talmar.

Edasised plaanid on inSkilledil ja Like A Local Guide'il veidi erinevad. Ülane Vilumets Like A Local Guide'ist ütles, et nemad plaanivad oma rahaga välja arendada mobiilirakenduse ning siis kaasata ka investorid. Madis Talmari sõnul võtab inSkilled edasi veidi rahulikumalt: ,,Kiirendi oli tõesti suisa nii intensiivne, et kohati ei jäänud aega mõtlemisekski." Veel lisab ta, et kuna kiirendi vahetu tugi nüüd puudub, siis tuleb tegevus hästi läbi mõelda. ,,Teeme kõik selleks, et inSkilled jätkaks ja püüame selle juures arvesse võtta kogu kiirendi jooksul omandatud teadmist nii enese kui meeskonna, turu ootuste kui meie IT-lahenduste osas."

inSkilled on igapäevaselt internetis omandatavate teadmiste varasalv. Nende kodulehel saavad kasutajad koguda online-õppematerjale, jagada õpitut ning näha, mis materjale on kasutanud teised. Like A Local Guide on veebileht, millelt turistid saavad kohalike käest nippe, kus võõras linnas ostelda, süüa või aega veeta. Praegu on info saadaval Tallinna, Tartu, Pärnu, Riia, Vilniuse, Brasovi, Praha ja Caracase kohta.

Arengufondi esindaja Andrus Oksa sõnul võib ka Startup Wise Guysi pidada Eesti üheks kiiremini arenevaks start-up'iks - rahvusvaheline meeskond tuli kokku alles jaanuaris ning juuni lõpus tähistati juba esimese programmi lõppu. ,,Olen praegu Silicon Valley's, et leida meile uusi partnereid ja investoreid. Oleme saanud väga hea rahvusvahelise vastuvõtu ja ka siin Valley's peetakse meie arengul silma peal ja aidatakse kaasa,"ütles Tammo Startup Wise Guysi tegemiste kohta. Juba sellel augustil hakatakse valima ettevõtteid uude programmi, mis alustab jaanuaris.

Mis on mis?

KIIRENDI on toetusprogramm alustavatele ettevõtetele, mis pakub investeeringuid, mentoreid, koolitusi ja nõustamist.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755