1. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Starmani siseteabeasi paljastas seaduse konarused

Kuigi riigikohus jättis siseteabe väärkasutamises süüdistatud Indrek Kuivalliku ja tema ettevõtte OÜ Polaris kohta kehtima ringkonnakohtu õigeksmõistva otsuse, tuli välja selle kohta käiva seaduse lünklikkus.

Mõni elegantne moodus teenida aktsia hinnavahe pealt võib olla ohtlik, kuna selle eest on ette nähtud kriminaalkaristus.

Mullu sügisel langetas Harju maakohus süüdimõistva otsuse Eesti jaoks eksootilises kriminaalasjas. Indrek Kuivallik ja tema ettevõte OÜ Polaris Invest tunnistati süüdi siseteabe väärkasutamises.Kohus määras trahvid ja siseteabe väärkasutamisest teenitud kasumi konfiskeerimise. Süüdistuse sisu oli järgmine. 2007.–2008. aastal, kui leidsid aset kriminaalasja aluseks olevad sündmused, kuulus Indrek Kuivallik ASi Starman nõukokku ning oli ühtlasi Starmani suuraktsionäri OÜ Polaris Invest juhatuse liige ja omanik. Teised Starmani

suuraktsionärid olid Com Holding OÜ ja Baltic Moon tech Investments Holding AS (BMIH). Kuna firma aktsiad olid viidud börsile, said neid osta ka väikeaktsionärid. Kuuludes mitmesse Starmaniga seotud firmasse, oli Kuivallikul juurdepääs siseteabele aktsiatehingute kohta veel enne, kui see kõikidele turuosalistele teatavaks sai.

Prokurör oli siseinfo kasutamises veendunud. Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Maria Sutt selgitas, et Indrek Kuivallik omas insaiderina 2008. aasta novembris ja detsembris infot, mis ei olnud veel avalikustatud. Nimelt allkirjastas Kuivallik 2007. aasta 21. septembril OÜ Polaris Invest nimel kolmepoolse konfidentsiaalse lepingu – vastastikuse mõistmise memorandumi – Xalto CDO II B.Vga ja OÜga Com Holding, milles lepiti kokku, et Xalto CDO II B.V kavatseb omandada Starmani aktsiate kontrollpaki hinnaga 5,75 eurot tavaaktsia eest.

2008. aasta 7. oktoobril müüs ta 600 000 Starmani aktsiat Polaris Investi nimel Baltic Moontech Investments Holdingule hinnaga 5,75 eurot aktsia eest ja oli teadlik, et Baltic Moontech Investments Holding kavatseb 2008. aasta lõpus võtta Polaris Investilt ja Com Holdingult üle kõik viimastele kuuluvad Starmani aktsiad raha või osaluse eest Xalto grupis hinnasuhtega 5,75 eurot aktsia. Samuti teadis Kuivallik, et Baltic Moontech Investments Holding kavatseb selle järel teha Starmani aktsiate ülevõtmise rahalise hüvitise eest hinnaga 5,75 eurot aktsia.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755