6. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti edukaim idufirma mitmekordistab tulemusi

Mullu 4,3 miljoni euro väärtuseks hinnatud Eesti üks edukaim idufirma ZeroTurnaround on aastaga majandustulemusi mitmekordistanud.

Tarkvaraettevõte Nortal AS (endise ärinimega Webmedia Group) müüs 2011. aasta keskpaigas oma enamusosaluse idufirmas ZeroTurnaround USA riskikapitalifirmale Bain Capital Ventures. Nortali majandusaasta aruandes on 35,89% aktsiate müügihinnaks märgitud 1,54 miljonit eurot. Tehingu põhjal võib järeldada, et Eesti üheks edukaimaks idufirmaks peetava ZeroTurnaroundi väärtus küündis mulluse seisuga 4,29 miljoni euroni.

Tulemused mitmekordistunud

ZeroTurnaround OÜ ühe asutaja ja praeguse tegevjuhi Jevgeni Kabanovi sõnul on tegemist ülivana hinnanguga, kuna ettevõtte finantsilised näitajad on enam kui aastaga mitmekordselt kasvanud. "Teiseks on ettevõtte väärtus kummaline loom, sest turg hindab tehinguid erinevalt," märkis Kabanov.

Lisaks polnud Nortali ja Brain Capital Ventures'i vaheline tehing Kabanovi sõnul klassikaline, sest tegemist oli erainvestorite omavahelise tehinguga. "Idufirma jaoks on klassikalisem tehing see, kui firma otsib investoreid ja seejuures saavad ka teised aktsionärid oma osalusi müüa. Selle tehingu väärtus saab olla oluliselt suurem kui niisugune aktsionäride vaheline tehing," selgitas ta.

Käive kasvab vähemalt 2,5 korda

Täna moodustab üle poole ZeroTurnaroundi käibest müük Lääne-Euroopasse, pea kolmandiku USA-sse ja ülejäänud osa muu maailm. Kabanovi kinnitusel pole Lääne-Euroopa ja USA turud veel kaugeltki täidetud ja seal on jätkuvalt väga palju ruumi. Sellepärast fokusseerib ettevõte end olemasolevate turgude ära kasutamise, mitte geograafilise laienemise peale. "Kui me eelmisel aastal kasvasime 2,5 korda, siis tänavu kasvame ka vähemalt sama palju," lubas Kabanov. 

 ZeroTurnaroundi mullust majandusaasta aruannet äriregistrist ei leia. Kabanov põhjendas seda Ameerika alamettevõte lisandumisega, mis muutis raamatupidamise oluliselt keerulisemaks. Lisaks märkis juht, et tarkvara lahendusi pakkuva ettevõtte käibenumbrit on väga keeruline üheselt määratleda.

"Meie puhul on huvitav aspekt see, et rendime tarkvara välja ja müüme aastaseid litsentse. Alates müügist pole meil mingisuguseid kohustusi ja saame kogu raha aasta eest kätte. Raamatupidamistavade järgi peame aga tänase tulu jaotama kaheteistkümneks tükiks ja lükkama selle tulevikku," selgitas juht.

Möödunud aastal väljastas idufirma arveid umbes 2,5 miljoni dollari eest (1,99 miljonit eurot). Kuna osa sissetulekust lükati edasi 2012. aastasse, siis on aastaaruandesse märgitav käibenumber juhi sõnul ligikaudu 1 miljonit dollarit (0,8 miljonit eurot).

ZeroTurnaround on 2007. aastal alguses Jevgeni Kabanovi, Toomas Römeri ja ASi Webmedia poolt loodud ettevõtmine, mis eraldiseisva isikuna registreeriti 2009. aastal. ZeroTurnaroundi kontorid asuvad Tartus, Tallinnas ja Prahas ning müügiesindus ka Ameerika Ühendriikides.Eesti Startup'i Juhtide Klubi korraldatud küsitlusel valiti ZeroTurnaround 2011. aasta startupiksZeroturnaroundi käive ja kasum 2010. aastal:

" Firmale edu toonud toode JRebel: JRebel on Java programmeerimisplatvorm, mille kasutamine võimaldab ühe programmeerija puhul hoida päevas kokku tööaega. Müügil alates 2008. aasta algusest.

- Käive -  0,63 mln eurot- Kasum - 0,19 mln eurot

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755