Autor: Marek Mühlberg • 2. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edaspidi saab kohtule kõiki dokumente elektrooniliselt esitada

Kohtule dokumentide esitamiseks kasutatava avaliku e-toimiku väljanägemine muutus. Suurenes kasutajamugavus ning nüüd on võimalik kohtule kõiki dokumente keskkonna kaudu elektrooniliselt esitada.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul saavad inimesed tänu muudatustele parema ülevaate endaga seotud kohtudokumentide kohta. „Justiitssüsteemi poolt vaadates on tegu õnnestunud lahendusega, mille kaudu saab inimene mugavamalt ja odavamalt oma õiguste kaitseks kohtu poole pöörduda. Riigilõivude alandamisega kaasnes ka Eestile omane innovatiivne põhimõte, et läbi e-kanalite oma dokumentide esitamine on paberlikust asjaajamisest märksa soodsam. Nüüd muutus kohtule dokumentide esitamiseks kasutatava portaali väljanägemine ning tegime selle kasutajale mugavamaks, “ märkis justiitsminister.

„Muudatusega on nüüd igaühel võimalik näha avalikus e-toimikus kõiki kohtute infosüsteemi poolt talle saadetud materjale, aga ka teiste menetlusosaliste poolt esitatud dokumente. Muudatusega sai inimene võimaluse esitada avaliku e-toimiku kaudu kõiki kohtumenetlusega seotud dokumente. Näiteks lisandus hagi tagamise avalduse või näiteks ka esialgse õiguskaitse avalduse esitamise võimalus,“ ütles minister.

Oluline muudatus puudutab ka avalduses vastaspoole kontaktandmeid. Nimelt puudus varem võimalus esitada kohtule avaldus, milles ei olnud märgitud vastaspoole kontaktandmed. Nüüd on võimalus avaldus ikkagi esitada ning avalik e-toimik saab vastaspoole aadressi ja kontaktandmeid rahvastikuregistrist ja lisab need avaldusele. Avalduse esitajale kuvatakse need andmed alles siis, kui kohus on kinnitanud avalduse vastuvõtmist.

Allikas: www.rik.ee

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755