Autor: Fredy-Edwin Esse • 3. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telefonica toob O2 börsile

Hispaania suurim telekomiettevõte Telefonica plaanib viia enda Saksamaa haru O2 aktsiad börsile juba selles kvartalis. Eesmärk on vähendada hiiglaslikku, 58 miljardi euroni küündivat võlakoormat.

Tänase pressiteate kohaselt pole firma veel kinnitanud, palju aktsiaid plaanitakse müüa, kuid enamusosalus ettevõttes säilitatakse. Bloombergiga vestelnud asjaga seotud isiku sõnul võib aktsiate avalik esmaemissioon (IPO) tuua Telefonica sisse kuni 1,5 miljardit eurot, mis teeks O2 turuväärtuseks 7,5 miljardit.

Koduturul tugevat konkurentsi ja langevaid kasumeid tunnetav Telefonica on läinud varade müügi teed, pannes müüki osalusi nii enda Saksamaa kui Lõuna-Ameerika tütarfirmades.

Juulis kaotas telekom ära 2012. aasta eest makstava 1,50 euro suuruse dividendi, tehes järgmise makse vaid pooles ulatuses 2013. aasta neljandas kvartalis.

"Tegu on väga olulise teetähisega firma plaanis vähendada võlakoormat, ja mitte vaid tõstetava summa pärast, vaid see saab olema võtmetähtsusega tulevaste varade müügi seisukohalt nagu kõnekeskuse Atento ja Lõuna-Ameerika osaluste müük," kommenteeris Espirito Santo analüütik Nuno Matias. "Kuid meil on ikkagi vaja teada, kui suure osa kapitalist plaanib Telefonica müüa ning ka valuatsioon on oluline," lisas Matias.

Telefonica sõnul viiakse O2 Frankfurdi börsile. 1,5 miljardi euro suurune IPO oleks suurim IPO pärast 2007. aastat, kui mootoritootja Tognum kaasas 1,8 miljardit börsilt.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755