Autor: Marek Mühlberg • 8. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti e-aastaaruanne on Euroopa ettevõtlusauhindade finalistide seas

E-aastaaruande elektrooniline esitamine on Euroopa Ettevõtluse Edendamise Auhinnad 2012 (EEPA) finalist ärikeskkonna parandamise kategoorias.

Käesoleval aastal võistles riiklikel eelkonkurssidel võimaluse eest kandideerida Euroopa ettevõtlusauhinnale enam kui 402 projekti. Rekordiliselt kandideeris auhindadele osalejaid 30 Euroopa riigist. EEPA konkursile Eesti au kaitsma saadetud e-aastaaruanne selgitati välja Eesti parima e-teenuse konkursi käigus 2011. aasta veebruaris, kus Registrite ja Infosüsteemide Keskuse loodud lahendus tunnistati võitjaks e-valitsuse kategoorias.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on ettevõtluse lihtsustamine Eestis poliitiline suund, mis leiab rakendamist ministeeriumide üleselt. "Eestis on ettevõtete asutamine internetis väga populaarne, ligikaudu 85% kõigist ettevõtetest asutatakse iseteenindusportaalis. Majandusaasta aruannete elektrooniline esitamine oli sellele järgnev loogiline samm. Majandusaasta aruannete kättesaadavus muudab ettevõtluskeskkonna läbipaistvaks ja aruannete standardiseeritud esitamisviis muudab andmed võrreldavaks," lisas Michal.

E-aastaaruanne annab Eesti ettevõtjatele võimaluse esitada oma majandusaasta aruanne äriregistri e-aruandluskeskkonnas. Algatus vähendab märkimisväärselt bürokraatlikku asjaajamist ja nüüdseks kasutab seda peaaegu 99% 140 000 Eestis registreeritud ettevõttest. See on oluline kokkuhoid maksumaksjate jaoks ning Eesti rahandusministeeriumi hinnangul võrdub kokkuhoitud aeg 4,6 miljoni euroga.

Ettevõtteid, valitsusasutusi ja akadeemilisi ringkondi esindav kõrgetasemeline žürii vaatas läbi 57 riiklike eelkonkursside võitjate projekti ja koostas nimekirja 14 kandidaadist viies kategoorias.

Žürii eesistuja Joanna Drake kommenteeris: „2012. aasta konkursi nominentide kvaliteet muutis finalistide väljaselgitamise äärmiselt raskeks. Esitatud projektid olid hämmastavalt mitmekülgsed ja erakordselt loomingulised uute võimaluste leidmisel, et luua ja toetada väikesi ja keskmisi ettevõtteid. Eriti muljetavaldav oli see, kuidas paljud neist olid kantud sotsiaalselt teadlikust eesmärgist aidata nii ebasoodsas olukorras inimesi kui ka edendada väikeettevõtlust.”

Tööstuse ja ettevõtluse eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Antonio Tajani märkis: „Nende projektide loomingulisus näitab täpselt, miks on ettevõtlusvaimu rakendamine Euroopa äritegevuse edendamiseks nii oluline. Need parimaid tavasid esindavad projektid rõhutavad ühest küljest, et väikeettevõtted loovad tulevast majandusedu ning teisest küljest et see sektor on üha paremini juurdepääsetav ja kaasav. Me peame mitmekordistama neid konkreetseid edulugusid ja muutma Euroopa rohkem ettevõtlusele suunatuks ja ettevõtjasõbralikumaks, eelkõige arvestades praegust majandusolukorda.”

Euroopa ettevõtlusauhinnaga tunnustatakse innovatsiooni ja pärjatakse edukaid avalik-õiguslikke asutusi ning avaliku ja erasektori partnerlusi, mis edendavad ettevõtteid ja ettevõtlust riiklikul, piirkondlikul või kohalikul tasandil. Selle aasta projektidega toetati 10–50 aastaseid, aga ka vanemaid ettevõtjaid, kes on kogu Euroopas loonud ja arendanud väikesi ja keskmise suurusega ettevõtteid (VKEd), mis on meie majanduse jaoks otsustava tähtsusega.Iga viie kategooria võitjad kuulutatakse välja esimesel VKE assambleel 15. novembril 2012 Küprosel. Üks projekt saab ka žürii maineka peaauhinna.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755