Autor: Raivo Sormunen • 17. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TeliaSonera koondab 2000 töökohta

Eesti Telekomi suuromanik TeliaSonera teatas täna ühes kolmanda kvartali majandustulemuste avaldamisega kulude kokkuhoiuplaanist, millega kaasneb 2000 töötaja koondamine.

Skandinaavia telekomioperaator loodab tööjõu 7 protsendise vähendamise kahe aasta jooksul kokku hoida kaks miljardit Rootsi krooni (232 mln eurot).

Kvartaliaruandes pole täpselt välja toodud, millistes riikides paiknevaid telekomiüksusi koondamine puudutab. Kui igast riigist koondatakse protsentuaalselt ühtlaselt, võib ka Eestis TeliaSonera töötajaskond umbes kolmesaja inimese võrra väheneda (2011. aasta lõpus töötas Elion Ettevõtetes 1569 töötajat ja EMT-s keskmiselt 473 töötajat).

TeliaSonera kolmanda kvartali EBITDA (kulumieelne ärikasum) ulatus 9,26 mld Rootsi kroonini, mida on 6,3% vähem kui aasta eest. Uudisteagentuuri Bloomberg andmeil ootasid analüütikud keskmiselt 9,42 mld Rootsi krooni suurust kasuminumbrit.

Müük ulatus viimases kvartalis 25,8 mld Rootsi kroonini (analüütikute keskmine ootus 26,2 mld Rootsi krooni), jäädes 3,2% alla möödunud aasta tulemusele.

Puhaskasum oli protsendi võrra nõrgem kui aasta eest ning oli 4,8 mld Rootsi krooni (1,11 Rootsi krooni aktsia kohta).

Mobiilsideüksuse müük langes tervikuna Eestis 11,4% (kohalikus valuutas -3,9%), ulatudes 387 mln Rootsi kroonini. Kasum vajus Eestis 28% (113 mln Rootsi kroonini).

Lairibaüksuse ja fikskõnede müük jäi Eestis 15,3% madalamaks kui aasta eest (kohalikus valuutas -8,1%) ning oli perioodi jooksul 439 mln Rootsi krooni. Kasum kahanes mõnevõrra vähem (-11,4%), olles 124 mln Rootsi krooni.

TeliaSonera märgib, et Baltimaades kasvavad küll mobiilse andmeside ja seadmete müügitulud, kuid see ei kompenseeri kõneminuti hinnalangust ning kukkunud sidumistasusid.

Fikskõnede müügilanguse taga on peamiselt teistesse võrkudesse helistamisega saadava tulu vähenemine. Samas märgitakse, et tegemist on madala marginaaliga äriga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755