Autor: Marek Mühlberg • 24. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe ja vaata, mis tooteid Apple eile San Joses tutvustas

Apple tutvustas eilsel "eriüritusel" viit uut toodet: iPad mini, 4nda generatsiooni iPad, uus iMac, uus Mac mini ja 13" Retina ekraaniga MacBook Pro.

Nagu Apple'i puhul kombeks saanud, lekkis info uute toodete kohta aegsasti meediasse ning andis pinnast mitmeteks spekulatsioonideks. Kui iPad mini esitlemine oli peaaegu, et kindel ja igati oodatud teade, tuli info 4nda generatsiooni iPadist paljude jaoks üllatusena.

Keynote esitlust oli üle pika aja võimalik jälgida otseülekande vahendusel, kuid PC tüüpi arvutite omanikud pidid pettuma, sest neile ülekannet ei võimaldatud. Järelvaatamise võimalus eksisteerib siiski kõigi jaoks:

Keynote esitlus: http://www.apple.com/apple-events/october-2012/ 

Jony Ive uuest iPadist: http://www.apple.com/ipad-mini/overview/#video-ipad-mini-features

Järgnevalt annamegi lühikese ülevaate sellest, mis tooteid eile õhtul Califronias San Joses üldsusele tutvustati.

iPad mini

iPad mini oli selle tooteesitluse raames oodatud teade ning Apple'i samm konkureerida 7-8 tolli piirimail ei tulnud kellelegi üllatusena. Arendajate jaoks ei too iPad mini mingeid uuendusi, olemasolevate rakenduste mõõtmeid lihtsalt vähendatakse. Seadmel on 7,9 tolline ekraan resolutsiooniga 1024x768. Võrdluseks võib tuua Google üllitatud Nexus 7 tahvelarvuti, millel on 7 tolline ekraan ja 1200 x 800 resolutsioon. Üllatuslikult kasutas Apple eile võimalust konkurenti mustata. Strateegilistest parameetritest võib veel ära mainida kaalu ja paksuse - iPad mini kaalub 308 grammi ning on 7,2 mm paksune.

4nda generatsiooni iPad

Teade 4nda generatsiooni iPadist tuli paljudele üllatusena. Uuel iPadil on Lightning port, A6X protsessor (X tähistab parendusi graafilise võimekuse osas) ja täiendatud 4G tugi. Apple lubab, et need muudatused ei mõjuta aku kestust - endiselt võib arvestada 10 töötunniga. Esipaneeli kaamera muutus VGA-st HD-ks ning võimaldab nüüd kvaliteetsemat videosuhtlust. Arvatakse, et Apple püüab iPadi puhul muuta tootmistsüklit, et saada tulevikus uued tooted turule enne jõuluhooaega.

Uus iMac

Olgugi, et uus iMac ei saa Retina ekraani, on muudatused tähelepanuväärsed. iMac on saanud täiesti uue disaini, on õhem kui kunagi varem ning sisaldab uut Fusion ketast (nii kutsub Apple oma uut HDD/SSD hübriidi).

Uus Mac mini

Mac mini ei saanud küll nii kapitaalset uuenduskuuri kui iMac, kuid seda pakutakse nüüd uuema ja kiirema seadistusega. See tähendab, et uutel mudelitel on Intel Core i5 või i7 protsessor Ivy Bridge arhitektuuriga. Ka on uutel mudelitel kuni terabaidi jagu kettaruumi ning RAM mälu kuni 16 GB.

13" Retina MacBook Pro

13" versioon Retina ekraaniga MacBook Pro'st on suurema (15") mudeli väike vend. Seadme resolutsioon on 2560x1600 (peaaegu kaks korda 1080p) ning sellel on HD kaamera, mis võimaldab 720p videosalvestust. Väike vend tuleb Intel Core i5 või i7 protsessoriga ning kuni 768 GB SSD kettaga. Kaalu on seadmel 1,6 kilo.

Vaata galeriid

Kokkuvõtteks

Pärast iPad mini esitlust langes Apple'i aktsia 2,3% ning kriitikud on arutlenud selle üle, kas ettevõte kaldub oma selgest fookusest kõrvale, killustades tootevalikut. iPad mini puhul minnakse turule konkureerima kõrgema hinna, kuid kehvemate näitajatega (nt. on Google Nexus 7 ekraan kõrgema punktitihedusega).

iMac
Foto: Apple
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755