Autor: Marek Mühlberg • 24. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnopolis avati Mehhatroonikum

Täna, 24. oktoobris avati Tallinnas elektroonika ja mehhaanika tippkeskus Mehhatroonikum, milles asuvad tänapäevased mõõte- ja tootmislaborid, robottootmissüsteem ning valdkonna ettevõtted.

7 miljonit eurot maksnud Mehhatroonikumi keskuse olulisemaks osaks on mehhaanika ja elektroonika ettevõtetele mõeldud 2 miljonit eurot maksev täisautomatiseeritud robottootmissüsteem ehk paindtootmissüsteem FSM. Robottootmissüsteem suudab programmeeritud tarkvara järgi iseseisvalt toota erinevaid tipptehnoloogilisi detaile ilma inimese poolse sekkumiseta. FMS on soetatud Central Baltic Interreg IVA projekti INNOREG toel ja kaasrahastusel.

„Mehhatroonikumi keskus toob teadusparki Eestis seni puudunud võimalused kaasa rääkida tipptehnoloogilistes tootmisvaldkondades. Nüüd on üliõpilastel, teadlastel ja ettevõtetel tingimused saada uusi teadmisi ja luua uudseid tooteid. Selline keskus on eelduseks teha koostööd maailma nimekamate ettevõtetega näiteks auto- või lennukitööstuse valdkonnas,“ märkis Tehnopoli juhatuse liige Pirko Konsa.

Mehhatroonika Innovatsioonikeskuse juhatuse liikme Jüri Riivese sõnul peaks kõrgtehnoloogiline tootmine olema Eesti tulevik.  „Mehhatroonikumi keskus on nurgakiviks uutele teadmistele ja targale tootmisele. Siin on olemas kõik eeldused, et luua maailmas ainulaadseid tooteid, mis Eesti majandusele hoo annavad,“ lisas Riives.

Robottootmisliini teine kasutusala saab olema uute tehnoloogiate arenduse valdkonnas. See süsteem sobib hästi toote prototüüpide ehitamiseks. Eesti tehnilisele kõrgharidusele pakub avatav liin nüüd täienduseks ka praktikavõimalust.

Mehhatroonikumi kuuekorruselise 8300 ruutmeetrise üldpinnaga hoones on tootmispinnad ühendatud bürooruumidega. Hoones tegutsevad Mehhatroonika Innovatsioonikeskus, mõõtevahendite taatlemise ja kalibreerimisega tegelev AS Metrosert, riist- ja tarkvarasüsteeme arendav Ektaco AS ning Patendiinfo Keskus.

AS YIT Ehituse juhatuse esimees Margus Põim hindab kõrgelt lisandväärtust, mis tekib kinnisvara teaduse ja äri sidumisel. „YIT Ehituse jaoks on oluline investeerida kooslustesse. Mehhatroonikumi keskus on koosluse heaks näiteks. Meil on hea meel, et saime luua tehnoloogiaettevõtetele ja laboritele sobilikud tingimused innovatsiooni tegemiseks,“ ütles Põim. 

Mehhatroonikumi keskuse ehitas AS YIT Ehituse ning Tallinna Teaduspargi Tehnopol loodud ühisettevõte. Keskuse projekteeris arhitektibüroo Luhse ja Tuhal OÜ.

Teaduspargi labori- ja bürooruumide järele on endiselt suur nõudlus. Tehnopoli viimaste aastate jooksul rajatud 20 000 ruutmeetrist on tänaseks 90% ulatuses täidetud.

 

Padman
Foto: Ardo Kaljuvee
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755