Autor: Marek Mühlberg • 26. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsoft esitles Windows 8-t ja Surface tahvelarvutit

Neljapäeval, 25. oktoobri õhtul lansseeris Microsoft New Yorgis kaheksanda versiooni oma operatsioonisüsteemist Windows ning esitles tahvelarvutit Surface.

Mõlemad tooted panustavad ühtse ökosüsteemi ja kasutajakogemuse loomisse mobiilsete seadmete kontekstis. Windows 8 seisukohast tähendab see uuenenud kasutajaliidest (sh. puutetehnoloogia tuge), rakendusi ja keskset halduskeskkonda. Ettevõte on pikemat aega valmistanud ette suunamuutust ning Windows 8 ja Surface'i tulekut võib pidada selles osas märgilise tähtsusega sündmuseks.

Tarbija jaoks tähendab ühtne kasutajakogemus seda, et erinevate teenuste ja toodete ristkasutuse ning integratsiooni abil püütakse välistada konkurentide teenuste ja toodete tarbimine. Ökosüsteemist lähtuv ärimudel on ratsionaalne ning sellele on oma panuse teinud ka mitmed konkurendid (nt. Apple ja Google). Selle lähenemise suureks plussiks on info jagamise, loomise ja tarbimise ühetaolisus erinevate seadmete (lauaarvuti, sülearvuti, tahvelarvuti, nutitelefon) lõikes - tarbija otsustada on see, millist komplekti eelistada.

Oma ökosüsteemi toetamiseks lõi Microsoft uudse rakenduste infrastruktuuri - Windows Runtime (WinRT). See võimaldab luua metro stiilis rakendusi ja muuta nad toimivaks erinevatel (uut) Microsofti operatsioonisüsteemi kasutavatel seadmetel. Võimalus jooksutada rakendusi erineva sihtotstarbega seadmetel muudab Windowsi platvormi arendajate jaoks sümpaatsemaks ning võimaldab hoida kokku arendamisele kuluvat aega.

Tavakasutaja seisukohast tuleb ära mainida, et harjumuspärase Start menüü (mõningate muudatustega) saab ka Windows 8 puhul ekraanile manada. Windows Exploreri puhul hakkab silma Microsoft Office kontoritarkvarast tuntud ribbon-tüüpi menüü. Paranenud on operatsioonisüsteemi jõudlus - väidetavalt kuni poole võrra. Eespool mainitud rakenduste jaoks on loodud keskne halduskeskkond - Windows Store, mis võimaldab paigaldada endale sobivaid rakendusi (nt. Wikipedia või Skype). Windows 8-sse on integreeritud Microsofti enda viirusetõrje Security Essentials ning arvuti algsätete taastamine on muudetud võimalikuks vaid ühe klikiga (selline võimalus võib osutuda vajalikuks kui seadet hakatakse ette valmistama müügiks).

Windows 8 tuleb Eestis müügile 26. oktoobril. Windows 8 seadmetest jõuavad täna Ordis, Elionis, EMT-s, Euronicsis, Flexis, Klickis ja OnOffis müügile 30 erinevat Aceri, Asuse, Delli, HP, Ordi, Packard Belli ja Samsungi mudelit.

 

Surface - personaalarvuti või tahvelarvuti?

Microsofti tegevjuht Steve Ballmer ütles Surface'i esitlusel, et seadme näol on tegu nii personaalarvuti kui ka tahvelarvutiga. Ettevõte on loonud lisamoodulina toimiva klaviatuurkatte, mis tahvliosaga ühendamisel ja seadme seljale integreeritud toetava jala lahtivoltimisel Surface'i väikeseks lauaarvutiks muudavad.

Surface'i korpus on vastupidavast magnessiumsulamist, mille efektiivsust demonstreeriti ka eile toimunud esitlusel - seade pillati umbes pooleteise meetri kõrguselt maha. Tehnilistest parameetritest tasub mainimist 10,6-tolline (1366x768) ekraan, 680 grammine kaal, 1,3 GHz protsessor (Cortex A-9), 32/64 GB sisemälu (laiendatav kuni 64 GB microSD kaardiga), 2 GB RAM mälu, täissuuruses USB port, esi- ja tagaküljel paiknevad 1,2 megapikslised kaamerad (video salvestamise võimalusega kuni 720p).

Avakuva
Foto: Merje Laasi, Microsoft Baltikumi personalijuht
Surface
Foto: Merje Laasi, Microsoft Baltikumi personalijuht
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755