Autor: Raivo Sormunen • 22. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elop rääkis Nokia üles

Nokia juhi Stephen Elopi sõnul on mobiiliturul toimumas suured muutused ning see aitab neil oma turuosa parandada, kirjutas eilne Helsingin Sanomat.

Nokia aktsia tõusis eile Helsingi börsil 6,2% ning täna hommikul on aktsia juurde visanud veel 2,4% ning liikus kella 11.15 paiku 2,55 eurol ehk viimase kolme kuu kõrgeimal tasemel. Aktsia hinnatõusule aitasid kaasa eile õhtul tehtud suured blokktehingud.

Tänase päeva tõusuga on aktsia läinud läbi viimase 200 päeva libisevast keskmisest (2,523 eurot) ning eile märkis Recognia oma tehnilises analüüsis, et kui aktsia murrab läbi 2,42 eurosest vastupanutasemest võib väärtpaber liikuda 3,5-3,8 euroni.

„Samsungi turuosa on Androidi operatsioonisüsteemi turul viimase kahe aasta jooksul teiste tootjate arvelt märkimisväärselt kasvanud. Google`i vaatenurgast ei ole ühe tootja valitsemine loomulikult hea. Lähitulevikus juhtub turul nii mõndagi,“ ütles Elop Soome ajalehele.

Elopi sõnul on Nokia konkurentsieelis see, et vaikselt on üha suurenev hulk kliente hakanud otsima alternatiive Androidi operatsioonisüsteemi toetavatele telefonidele.

„Kui me toome kogu aeg turule teistest erinevaid tooteid, siis konkurentide tooted hakkavad muutuma vanamoodsaks. Sellisel juhul on meil kõik võimalused suurendada oma turuosa,“ lisas Elop.

Möödunud aasta veebruaris tegi Nokia oma ajaloo suurimatest otsustest, kui otsustas minna Symbiani tarkvaralt Microsofti Windows Phone operatsioonisüsteemi peale.

Viimase 12 kuu jooksul kaks korda Nokia aktsiareitingut kärpinud Danske Bank on üleöö Soome mobiiltelefonide valmistaja suhtes meelsust muutnud. Täna hommikul muutis pank aktsiale antud müügisoovituse ostusoovituseks ning tõstis hinnasihti koguni 1,4 eurolt 2,9 euroni ehk 107%.

Danske arvates võib Lumia 920 mudeli otsasaamine poelettidelt (Saksamaalt – toim.) tähendada küll seda, et müügile toodi väikeses koguses telefone, kuid samas näitab see ka, et nõudlus on tänu kvaliteedile siiski prognoositust suurem.

Pank toob plussina välja, et Nokia suudab vajadusel kiiresti tootmismahte kasvatada ja prognoosib, et 2013. aastal tuuakse turule 36 miljonit Windows Phone operatsioonisüsteemiga telefoni (vana prognoos 23 miljonit).

Handelsbank seevastu ütles eile, et ei usu Lumia edu jätkumisse.

Nokia on teeninud kahjumit viimased kuus kvartalit järjest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755