Autor: Rivo Sarapik • 30. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, millised on 10 edukamat firmat Äripäeva TOP 100-s

Kahekümnenda Eesti Edukamate Ettevõtete edetabeli ehk Äripäeva TOP100 võitis haruldaste muldmetallide tootja Molycorp Silmet. Ericsson Eesti pälvis tabelis kolmanda koha.

1. koht - Molycorp Silmet AS

Haruldaste muldmetallide tootja Ida-Virumaal kasvas möödunud aastal gasellina, paisutades käivet ja kasumit ligi kolm korda. Võitis kiire kasvuga tänavu nii Äripäeva keemiatööstusfirmade, Ida-Virumaa kui Äripäeva maakondade ettevõtete TOPi.

2. koht - PKC Eesti AS

Ettevõte toodab juhtmeköidised Skandinaavia veoautotööstusele ning ühenduskaableid elektroonikaseadmetele. Ettevõte ise hindab möödunud aastat edukaks, kuid möönab, et tootlikkuse kasv oli püstitatud eesmärgist väiksem.Äripäeva Harjumaa TOPi tänavune ja TOP100 möödunud aastane võitja.

3. koht - Ericsson Eesti AS

Ericssoni seadmete tootja Tallinna tehases ning Ericssoni toodete ja teenuste müüja Eestis. On suuremaid siinseid eksportööre. Annab tööd 1300 inimesele. Gild hindas ettevõte väärtuseks 490 mln eurot, kasvades aastaga 1,5 korda.

4. koht - Viru Keemia Grupp AS

Ida-Virumaal tegutsev keemiatööstusfirma kasvad möödunud aastal mühinal – käive ja kasum kosusid poole võrra. „"Meil on väga raske tegelikult. Kui meil selliseid tulemusi ei oleks, me ei suudaks ettevõtet hoida tasemel, mis Euroopas ja maailmas läbi lööks," kommenteeris häid tulemusi VKG üks omanikke Priit Piilmann.

5. koht - Alexela Logistics AS

Heiti Hääle juhitud naftalogistikaga tegelev ettevõte Sillamäe Sadamas. Kasvatas mullu käibe 1,5 kordseks ning oli üks suuremaid kasumi kasvatajaid. Ainus uus tulija esikümnes.

6. koht - Silvano Fashion Group AS

Börsifirmade pailapse rolli täitnud ehk häid tulemusi näidanud, Toomas Tooli suurosalusega rõivatootja saavutas möödunud aastal kriisieelse müügi taseme. Teenib lõviosa müügist Eestist väljast Venemaalt ja Valgevenest.

7. koht - Tartu Mill AS

Tartumaal tegutsev Eesti edukamaid toiduainetööstusi toodab jahu ja ekspordib ligi poole oma toodangust, teiste seas Taisse, Palestiinasse ja Gambiasse.

8. koht - Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

Harjumaa üks edukamaid tööstusfirmasid ning siinsetest suurpaberitööstustest edukaim. Hindab mullust äärmiselt kasumlikuks aastaks. 2011. aasta suursündmuseks oli uue tselluloosi tootmisliini käivitamine.

9. koht - ABB AS

Suurima käibega elektriseadmete tootja Eestis. 2011. aastal liikus ettevõte Eestis kaheaastaselt madalseisult tõusule, seejuures kasum juhtkonna hinnangul "jäi vastuvõetavale tasemele". Tehase eksport suurenes kolmandiku võrra.

10. koht - Santa Monica Networks Group OÜ

Haldab investeeringuid viies IT-ettevõttes Eestis, Lätis, Leedus, Soomes ja Venemaal. Grupi firmad pakuvad IT-teenuseid ja -lahendusi avalikule sektorile ning mullune kasv tuli investeeringute kasvust.

TAUST

Eelmisel aastal võitis TOP100 PKC Eesti ja esikümnes oli toona neli tööstusettevõtet. Tööstus-tootmissektori võidukäik jätkus ka tänavuses pingereas.

TOP100 koostamise aluseks on käibelt 500 suurema ettevõtte pingerida. Edetabelisse pääsemiseks pidi ettevõtte mullune käive ulatuma 12 mln euroni. Pingerea koostasime möödunud aastase käibe, kasumi, käibe ja kasumi kasvu, rentaabluse ning varade tootlikkusse põhjal.

Millised olid Eesti edukaimad ettevõtted, loe tänasest Äripäeva lisaväljaandest TOP100.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755