Autor: Kristi Malmberg • 3. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mullu kasvasid teadus- ja arendustegevuse kulutused kaks kolmandikku

Teadus- ja arendustegevuse  kulutuste suhe sisemajanduse koguprodukti kerkis Eestis 2011. aastal  2,41%ni, ületades esmakordselt Euroopa Liidu 2,03%-se keskmise, teatas statistikaamet.

Teadus ja arendustegevusele (T&A) kulutati 2011. aastal 384,5 miljoni eurot, mis on ligi kaks kolmandikku rohkem kui aasta varem. Kolmandiku nendest kulutustest moodustasid investeeringud tehnoloogiliseks arenduseks õlitööstuses.

T&A statistika käsiraamata , annab vastuse tekkida võivale küsimusele: miks uue tehase püstipaneku kulud loetakse T&A kulutuste hulka? Kui tegemist on piloottehasega, mis põhineb uudsel seni rakendamata tehnoloogial, siis on kahtlemata tegemist katse- ja arendustöödega. Eestis on teistes valdkondades niisuguseid näiteid olnud varemgi, seekord on erandlikuks investeeringute mastaap, mis kipub varjutama aset leidnud ülejäänuid positiivseid muutusi. Nende hoomamiseks tuleb vaadelda kulutusi sektorite kaupa.

Kasumitaotluseta institutsionaalsetes sektorites, millistest lõviosa moodustab kõrgharidussektor, kasvasid T&A kulutused 2011. aastal võrreldes 2010. aastaga 22%. Samavõrra suurenesid riigi rahastatud kulutused. Kui õlitööstuse investeeringud ettevõtlussektori T&A kulutustest maha arvata, siis ülejäänud ettevõtete jaoks oli kasv ikkagi kasumitaotluseta sektoritest kiirem — 29%. Koos õlitööstusega oli tegemist lausa erakordse — enam kui kahekordse kasvuga. Märkimist väärib ka asjaolu, et riigi rahastatud T&A kulutused ettevõtlussektoris kasvasid 27%, seda ennekõike EASi väikeettevõtete toetuste ja arenduskeskuste rahastamise kujul. Niisiis, isegi õlitööstust arvestamata toimus 2011. aastal T&A valdkonnas märkimisväärne areng.

Kasv ei ilmnenud ainult kulutuste näol. Võrreldes eelmise aastaga kasvas 2011. aastal T&A-ga hõivatud töötajate poolt sellele tegevusele kulutatud tööaeg 11%, sealjuures teadlaste ja inseneride tööaeg ettevõtlussektoris 12% ja kasumitaotluseta institutsionaalsetes sektorites 8%. Doktorikraadiga T&A-töötajate hulk suurenes 89 võrra ehk 3%.

Eurostati avalikus andmebaasis avaldati 15. novembril T&A valdkonna esialgsed 2011. aasta andmed, kus Eesti jaoks on T&A kulutuste suhe SKP-sse näidatud pisut madalamana — 2,37%. Täna avaldatud lõplikud andmed avaldatakse Eurostati andmebaasis alles 2013. aasta hilissuvel. Väike erinevus ei muuda Eesti paiknemist EL liikmesriikide teadus- ja arendustegevuse intensiivsuse pingereas: olime 2011. aastal seitsmendal positsioonil Sloveenia ja Prantsusmaa vahel. Investeeringuteta õlitööstuses olnuksime pingerea keskel kolmeteistkümnendal kohal.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755