Autor: Ken Rohelaan • 5. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjonilt rekordtrahv elektroonikatootjatele

Philips, LG Electronics, Panasonic ja veel kolm ettevõtet said ligi kümme aastat peetud kartelli tõttu monopolivastase trahvi suurusega 1,47 miljardit eurot, vahendas Reuters.

Euroopa Komisjoni sõnul kohtusid Euroopa ja Aasia ettevõtete juhid aastatel 1996-2006, et fikseerida hinnad ja jagada omavahel kineskoopteleviisorite ja -arvutimonitoride müük, mis praeguseks on lamedate ekraanide tõttu suures osas iganenud.

Euroopa Liidu monopolivastane regulaator määras suurima trahvi Philipsile hinnakokkulepete ja turul tekitatud ebaausa konkurentsi eest. Hollandi firma sai trahvi 313,4 miljonit eurot ja seisab silmitsi edasise trahviga ühisettevõtmise tõttu. Firma tegevjuhi Frans van Houteni sõnul oli tegemist ebaproportsionaalse ja põhjendamatu karistusega.

Lõuna-Korea ettevõte LG Electronics peab maksma 295,6 miljonit eurot ja veel osaluse eest ühisettevõtmises. Suuruselt kolmanda trahvi sai 157,5 miljoni euroga jaapanlaste Panasonic, kes kaalub kohtusse minekut. Panasonicu hinnangul on komisjoni otsus faktiliselt ja legaalselt ebaõige, mistõttu kaalutakse võimalusi appelatsiooniks.

Komisjon trahvis veel Samsung SDI-d 150,8 miljoni, Toshibat 28 miljoni ja prantslaste Technicolorit 38,6 miljoni euroga.

Philipsi ja LG Electronicsi ühisettevõtmist karistati 391,9 miljoni euroga, samuti kinnitati ka kaks Panasonicu ühisettevõtmist.

Varasem Euroopa Komisjoni suurim monopolivastane trahv oli 2008. aastal määratud 1,38 miljardit eurot autoklaasiga seotud kartelli osalistele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755