12. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lotopilet Nokia

Kuigi Soome aktsiaturul jäi detsembri alguses nägemata Nokia aktsia käik kolmel eurol (Soome iseseisvuspäeval tegi Nokia aktsia selle tembu ära Saksamaal), on aktsia teinud novembri algusest läbi korraliku tõusu.

Sellele vaatamata liigub aktsia 21 protsenti madalamal kui mullu. Nokia on üks nendest aktsiatet, mille ma liigitaksin hädiste lootuste sekka. Need aktsiad võivad hästi tõusta, kui turu üldine meelestatus on positiivne ja usutakse, et ettevõte saab hakkama restruktureerimisega paremusele.

 Lisaksin Nokiaga samasse punti SASi, Vestas Wind Systemsi ja Kanada Research In Motioni. Võibolla peaks siia lisama kõik Jaapani tarbeelektroonika tootjad (Sony, Sharp, jne ehk välja arvates Canoni ja Nikoni, kes on omas nišis ülitugevad, kuigi ajad on rasked). Need aktsiad võivad teha läbi suure tõusu, kuid nad oli üliriskantsed, kuna ettevõtted on halvas seisus. Kui ettevõtted ebaõnnestuvad, ei maksa aktsia enam suurt midagi. Üldine makrokeskkond on nende ettevõtete ümberpööramiseks praegu erakordselt halb. Kui oleks oodata, et Euroopa majandus teeks tuleval aastal paari protsendise kes-teab-miks toimuva majanduskasvu, oleks seda liiki aktsiad midagi, millele panustada, kui esimese kvartali majanduskasvu numbrid tuleksid kohutavad.

Nokia on jäänud kannatajaks nutitelefonide turul ning Samsung võib kannibaliseerida Nokia praeguse tugevuse – lihtsate ja odavate telefonide turu, mida Nokia on alati osanud teha. Samsung oskab väikesi asju lisades täiustada telefone, kopeerides teiste häid omadusi.

Nokia lootustest ja konkurentsis püsimajäämisest loe edasi juba tänasest Äripäeva paberlehest.

Autor: Romet Kreek, Ave Lepik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755