Autor: Raivo Sormunen • 14. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedi netipangas probleemid aktsiatega kauplemisel

Swedbanki netipangas on olnud täna ja eile probleeme Tallinna börsil noteeritud aktsiatehingutel.

„Tahtsin täna müüa viis tuhat Arco Vara aktsiat, aga sain ainult lahti tuhande viiesajast, kuna netipank ei näita turusügavust ning väga raske on pimesi kaubelda,“ on igapäevane kaupleja Silver Leppik pahane.

Leppiku sõnul rippusid eile netipangas kohati üleval vale hinnaga aktsianoteeringud või muutusid hinnad väga pika ajalise nihkega. Samuti olid kohati hinnanoteeringud risti (ostuhinnad müügihinnast kõrgemad – toim.) Veel täheldas kaupleja, et aktsiate ostu- ja müüginoteeringute juures näidati valesid kauplemiskoguseid.

Swedbanki kinnitas probleemide olemasolu netipangas.

„Turuinfot vahendav ettevõte, kelle vahendusel me aktsiahinna infot OMX börsilt saame on muunud oma tasude struktuuri ja ligipääsu õiguseid. Sellest tulenesid tehnilised probleemid meie süsteemides, mis avaldusid turusügavuse hindade ajutises kadumises ja viivitusega kuvamises. Tegeleme probleemide lahendamisega (vastav teade peaks lähiajal ilmuma ka netipanka) ja loodame lähiajal muudatustele eelnenud olukorra hindade kuvamisel taastada.“.

Ehkki LHV Panga kauplemiskeskkonnas on hindade kuvamise ja turusügavuse näitamisega kõik korras tõdeb maaklerteenuse juhi Alo Vallikivi, et vigade eest keegi kaitstud ning ka LHV Pangal on aeg ajalt probleeme esinenud.

„Enamasti on probleemid ilmnenud tingituna ülekoormusest. Näiteks 2008. aasta kevadel oli korrektset hinnainfot raske kätte saada ükskõik millist allikat kasutades kaasa arvatud börsi kodulehel.“

Vallikivi sõnul on nad siiski püüdnud kliente operatiivselt teavitada, näiteks  LHV finantsportaali foorumites. Alati on võimalus helistada ka maakleritele, kelle telefoninumbrid on avalikult veebis üleval.

Investor Leppik pole arvutanud palju talle puuduliku börsisüsteemi info edastamise vead on kahju toonud, aga Swedbanki kliendina toob ta välja, et börsiinfo edastamisel on vigu suhteliselt tihti ning peaasjalikult löövad probleemid välja siis, kui on turgudel käib vilkam kauplemine. Selliseks päevaks oli näiteks eile, kui Tallinki suuromaniku vahetus kohaliku börsi kihama lõi.

.„Päris kümmet veakorda ma pole sel aastal kokku lugenud, aga vigu on olnud palju. See kõik kahandab investorite kauplemisaktiivsust veelgi,“ tõdeb nördinud väikeinvestor.

Aktsia turusügavuse näitamine aitab investoritel hinnata, kuivõrd suures koguses ja hinnatasemel soovivad investorid aktsiaid osta ja müüa. Eriti vajalik on see ebalikviidsemate väärtpaberite puhul, kus väiksemahuliste tehingutega võib hinna oluliselt liikuma panna.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755