Autor: Ave Lepik • 18. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis kordades vähem riskikapitali kui Ida-Euroopas

Euroopa Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni (EVCA) Ida-Euroopa riikide uuring näitas, et Eestis on riskikapitali investeeringute suhe SKP-sse üle kahe korra väiksem kui Ida-Euroopa riikide keskmine.

Kui Ida-Euroopas tervikuna moodustab riskikapitali investeeringute osakaal SKP-st 0,105%, siis Eestis on see 0,040%, Leedus 0,087% ning Lätis 0,112%, vahendab KredEx. Võrreldes Lääne-Euroopa riikidega (0,305%) on Ida-Euroopa riikidesse tehtud riskikapitali investeeringute osakaal SKP-sse üle kolme korra madalam (0,105%).

Kui kogumahus on põhiosa riskikapitali investeeringutest tehtud Poolasse, Ungarisse ja Tšehhisse, siis võrrelduna SKP-ga on suurimad investeeringud tehtud Ungarisse, Poolasse ja Lätisse.

“Riskikapitali investeeringud mõjutavad oluliselt innovatsiooni ja töökohade loomist. Eesti tänane mahajäämus nõuab kiiret tegutsemist riigi ja erasektori koostööna,” ütles Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni juht Margus Uudam. “Peame olulisel määral suurendama riskikapitali mahtu, et tagada Eesti konkurentsivõime ja atraktiivsus Euroopas, kus paljud riigid teevad julgeid otsuseid ja töötavad väga intensiivselt parimate ideede ja meeskondade ülemeelitamiseks.”

Täiendavaid investeerimisvõimalusi pakub Eesti ettevõtetele alates järgmisest aastast käivituv Balti Innovatsioonifond, kuhu Eesti riik on KredExi vahendusel investeerinud 20 miljonit eurot.

„Kuigi Eesti riskikapitaliturg on võrreldes teiste Euroopa riikidega, sh isegi Leedu ja Lätiga veel võrdlemisi vähearenenud, siis tõenäoliselt paraneb olukord lähiajal seoses Balti Innovatsioonifondi loomisega märgatavalt. Tänase info põhjal võib öelda, et fondijuhtide huvi Balti riikidesse investeerimise vastu on küllalt suur ning lähiaastail on oodata uute fondide avanemist ja seeläbi investeeringute kaasamise võimaluste avardumist,“ sõnas KredExi juhataja Andrus Treier.

Euroopa Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni uuringus võrreldi 16  Ida-Euroopa  liikmesriigi majanduskeskkondi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755