Autor: Aira Tammemäe • 21. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telekomi turul on toimunud suured muutused

Bestsales.ee koostatud ülevaate kohaelt on perioodil 2011 kuni november 2012  kliente kaotanud nii EMT kui Tele2. Ainsana on kliente juure saanud Elisa.

Aastaga on EMT  kaotanud ligi 30 000 klienti ja Tele2  14 532 klienti.

„Meil on aastaga kahjuks langenud kõnekaartide arv,” kommenteerib tulemust EMT avalikesuhete juht Kaja Sepp. Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen on tulemusega rahul: „Selle aja jooksul on Elisaga liitunud rohkem kui 100 000 klienti - see on väga suur muutus kliendibaasis ning kahtlemata meie suurim saavutus. EMT juhatuse esimehe Valdo Kalmi sõnul on nemad olnud edukad mobiilse interneti pakkujad. "Kliendiarv kasvab jõudsalt, eriti just 4G-s," lisab ta.

Eesti Konkurentsiameti 2012. aasta kolmanda kvartali lõpu statistika järgi olid Eesti mobiilsideoperaatorite turuosad järgmised:

EMT 40,4%Elisa 31,4%Tele2 28,1%

Elisa on olnud kahe viimase aasta jooksul Eesti turu kiireim kasvaja ning seda nii klientide arvus kui ka käibes. Elisa klientide arv eelmise aasta teie kvartali lõpus ulatus 524 030 kliendini, käesoleva aasta kolmanda kvartali lõpus oli Elisal kliente aga juba 624 293.

Viimase aasta jooksul on kõige enam turuosa loovutanud EMT.

"Telekommunikatsiooniturul kaotajaid ei ole. Sektor areneb jõudsalt ja operaatorid toovad turule uusi klienditeenuseid ja tehnoloogiat," kommenteerib  Tele2 Eesti juhatuse esimees Mindaugas Ubartas turuosa kaotust. „Telekommunikatsioonituru suurim kaotaja oli telekommunikatsiooniturg ise, sest jõuliselt rakenduvad euroliidu regulatsioonid on mõjutanud kõiki turuosalisi ja see tendents jätkub veelgi tugevamalt 2013.aastal,” toob EMT avalike suhete juht Kaja Sepp välja sektori valupunkti.

Eesti sideoperaatorite turuosade jaotus 2011-2012 aastal (Eesti Konkurentsiameti statistika põhjal):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalm kinnitab, et EMT-l on just aasta lõpp olnud edukas. ”Oluliseks saavutuseks võime pidada kindlasti seda, et oleme niivõrd konkurentsitihedas võitluses oma turuosa hoidnud, eriti aasta lõpp on olnud jõuline," kommenteerib ta.

Elisa on olnud suurim võitja ka numbriliikuvuses. Kahe aasta jooksul on Tehnilise Järelevalve Ameti andmetel numbriliikuvuse teel Elisa võrku liikunud rohkem kui 44 000 klienti. EMT avalike suhete juht ei pea numbriliikuvust turuosade üldises kontekstis väga oluliseks „See peegeldab turul toimuvat ainult osaliselt,” kommenteerib Sepp.

Ajaloolise hinnaliidri Tele2 kõrvale on jõuliselt tõusnud Elisa. See ei ole muutnud Tele2 starateegilist suunda. "Tele2 eesmärgiks on olnud ja on ka tulevikus olla turul hinnaliider. Me näeme, kuidas teised operaatorid positsioneerivad end hinnakonkurentsis ümber. Ja see kõik toimub ainult seetõttu, et Tele2 on edukas, kas pole?" kommenteerib Ubartas olukorda  Tema sõnul on hinnaliidriks olemine väga keeruline. "Esiteks tuleb fikseerida ärikulud, mis ei ole sugugi lihtne. Teiseks peab ettevõte ise püüdlema selle poole, et muutuda pidevalt efektiivsemaks ja et see kasu kanduks edasi klientidele. Seda Tele2 oskab hästi ja seda me teeme ka tulevikus," lisab ta.

EMT rõhub seevastu pigem innovatsioonile. Hinnaliidrite teema jätab Sepp asjaosaliste kommenteerida. „EMT hoiab kindlalt kvaliteedi- ja innovatsiooniliidri positsiooni,” põhjendab ta. Sepa sõnul oli EMT olulisteks sammudeks 2012.aastal 4G võrgu kiire väljaehitamine. „Võrk katab aasta lõpuks 70% rahvastikust ja 35% territooriumist. Üle poole mobiilse interneti paketiga liitunutest valib juba 4G. Mobiilne internet on üldse olnud 2012.aasta suurim kasvuvaldkond,” toob ta välja EMT möödunud aasta põhilise saavutuse. Tehnilise Järelevalve Ameti suvistel mõõtmistel tunnistati EMT mobiilne internet konkurentide omast kolm korda kiiremaks.

4G võrgu käivitamise üle tunneb uhkust ka Ubartas. "Ma olen uhke paljude saavutuste üle 2012. aastal: me omandasime Televõrgu, mis võimaldab meil paremini hoida oma kulusid kontrolli all ja vahetasime välja oma põhivõrgu, mis suurendab efektiivsust ja võimaldab vähendada kulusid, kuid tõsta sidekvaliteeti," toob ta välja Tele2 saavutused.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755