Autor: Laura Mallene • 8. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naestema: RIKSi autohange oli õiglane

Riigi Infokommunikatsiooni SA juht Tõnu Naestema ütles Äripäevale, et usub sihtasutuse õigusesse.

“Otsuses on öeldud, et selline võimalus meil on. Ja miks mitte seda kasutada,” põhjendas RIKSi juht Tõnu Naestema rahandusministeeriumi otsuse edasikaebamist. ”Soovime saavutada õiglust."

Naestema oli üllatunud, et Äripäev on kursis Rahandusministeeriumi otsusega. ”Siin [dokumendi - toim.] peal on, et ametialaseks kasutamiseks. Sellega on nad rikkunud seadust,” sõnas Naestema. ”Aga kui nad niimoodi ütlesid, siis... see on nende seisukoht.”

Ta ei soostunud välja ütlema trahvi suurust, kuid märkis, et tegu on sümboolse summaga. ”Aga jutt ei ole tõesti rahas. Jutt on õigluses,” toonitas Naestema. ”Hange on korrektselt läbi viidud, autod on käes, kahju pole kellelegi tekitatud, kedagi pole ebaõiglaselt kõrvaldatud. Selles suhtes on asi väga korrektne. Asi ei ole selles, et kedagi oleks eelistatud.”

Ta möönab, et võib-olla oleks pidanud hankelepinguks olema kirjas sõna ”samaväärne” (RIKS-i toimepandud väärtegu seisnes selles, et linnamaasturite kasutusrendiga liisimiseks korraldatud riigihanke tehnilises kirjelduses nimetati tüüpe „DDS“ ja „USS“, mida kasutavad sõiduki mägipiduri ja paigaltvõtu funktsioonide tähistamiseks eelkõige Nissan ja Renault ning tüüpi „All-mode 4x4-i“, mida kasutab sõiduki neliveo tähistamiseks eelkõige Nissan. Konkreetsete tootjate kasutatavate tähelühendite nimetamisega riigihanke tehnilises kirjelduses, ilma viite „või sellega samaväärne“ märkimiseta, annab hankija riigihankes osalemisel lubamatu eelise tootjatele, kes vastavalt tähistatud tooteid turustavad), kuid Naestema leiab, et selle tõttu ei ole keegi kannatanud. Samuti ei leia ta, et tegu oli ebaõiglase konkurentsieelisega.

Läinud aasta juulis kirjutas Äripäev RIKSi väga detailsest autohankest, mis sobis vaid ühele kindlale autole. Rahandusministeerium algatas seejärel väärteomenetluse. Nüüd teatas ministeerium, et määras rahatrahvi väärteo eest, mis seisnes hankelepingu sõlmimises riigihangete seaduse nõudeid rikkudes. Täna avalikustus, et rahandusministeerium määras Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutusele rahatrahvi seaduse rikkumise eest riigihanke korraldamisel. RIKS kaebas otsuse edasi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755