Autor: Indrek Kald • 9. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

East Capital müüs osaluse Läti IT-firmas

Varahaldusettevõte East Capital müüs oma osaluse Läti suurima käibega firmade sekka kuuluvas ELKO Grupa ASis senistele kaasaktsionäridele.

East Capitali investeeringu kogutootluseks kujunes tehingu tulemusena 107 protsenti ja sisemiseks tasuvusläveks (IRR) 11 protsenti, samal perioodil püsis Baltimaade võrdlusindeks muutumatuna.

"See väljumine tuli õigel ajal – ajal, mil me otsime uusi sobilikke võimalusi investeerida mitte-noteeritud ettevõtetesse Baltikumis," ütles East Capitali esindaja Balti riikides Gert Tiivas.

East Capitali fondidele East Capital Bering New Europe Fund, East Capital Bering Russia Fund ja East Capital Bering Ukraine Fund kuulus kokku 8,8% ELKOst.

East Capital tegi investeeringu ELKOsse 2005. aastal, millega finantseeriti ettevõtte edukat kasvu. Lisaks andis East Capital ettevõttele laenu 2008. ja 2009. aasta finantskriisi ajal, mil võimalused pankadest laenu saada olid piiratud, teatas varahaldusfirma.

Infotehnoloogia lahenduste ja komponentide vahendaja ELKO müügist enam kui 90 protsenti annavad Baltimaade välised turud, peamiselt Venemaa ja Ukraina.

East Capitali partneri Aivaras Abromaviciuse sõnul on see tehing järjekordne edulugu. East Capital leiab erakordsete ettevõtte juhtkonnad – nagu seda on ELKOs – ning saavutab nendega ühise keele ettevõtte edasisel kasvatamisel, kasvu kiirendamisel ja tugeva tootluse tagamisel meie investoritele, selgitas ta.

"ELKO juhtkonna professionaalsus oli ettevõtte arengus võtmetähtsusega ja me soovime neile edu äri edasises kasvatamises," lisas Abromavicius.

ELKO Grupa president Egons Mednis väljendas tänu East Capitalile koostöö eest, mille käigus varahaldusfirma panustas mitme ELKO poolt saavutatud eesmärgi täitmisse.

"Hoolimata ebakindlast majandusseisust üle maailma kasvas koostöö vältel ELKO käive rohkem kui 1,5 korda. Oleme kahekordistanud meie poolt pakutavate toodete arvu, üles ehitanud tugeva kliendi- ja müügivõrgustiku ja veelgi tugevdanud liidripositsiooni oma regioonis," märkis ta.

Mednise sõnul on ELKO saavutanud finants- ja investeerimisturgudel tugeva ja usaldusväärse ettevõtte maine. "Tehing ELKO ja East Capitali vahel näitab, et Baltikumi ettevõtted pakuvad investoritele väga head tootlust," lisas ta.

Gert Tiivas kinnitas, et jätkuvad reformid ja ekspordile tuginev kasv on teinud Balti riikidest ühe kõige atraktiivseima investeeringute sihtpunkti. "Meie pikaaegne kogemus aktiivse investorina Balti riikides 1998. aastast saadik on võimaldanud meil saavutada häid tulemusi, hoolimata asjaolust, et Läti sai majanduskriisi ajal Euroopa Liidu riikidest SKP kahanemise arvestuses enim kannatada," lisas ta.

East Capital on sõltumatu varahaldusettevõte, mis keskendub arenevatele turgudele Ida-Euroopas ja Hiinas. 1997. aastal asutatud East Capitali investeerimisstrateegia tugineb turgude tundmaõppimisele, visiitidele portfelliettevõtetesse ja põhinäitajate analüüsile.

East Capital juhib 3,8 miljardi euro väärtuses kinnisvara ja osalusi avalikes ja noteerimata ettevõtetes. East Capitali peakorter on Stockholmis ja kontorid Hongkongis, Kiievis, Moskvas, Oslos, Pariisis, Shanghais ja Tallinnas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755