14. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äriregistri päringutasu hinnad tõusid

Ehkki e-äriregistri ja e-kinnistusraamatu andmete tasumäärade tõus suurendab andmeid vajavate ettevõtete kulubaasi, ei saa need firmad oma töö spetsiifikast lähtudes jätta siiski taustauuringud tegemata.

Registrite ja Infosüsteemide Keskus (RIK) tõstis justiitsministri määruse alusel selle aasta algusest päringute hindasid keskmiselt enam kui 40 protsendi võrra. Kõige enam, 59 protsenti kallinesid üldandmete ja kinnistusraamatu päringud - kui enne maksid need teenused 63 eurosenti, siis nüüd üks euro. Uuest aastast kadus ära ka mahusoodustus üle 1000 päringu puhul, mistõttu näiteks sellise hulga majandusaasta aruannete allalaadimise korral on hinnatõus 37 protsenti.

ASi Ober-Hausi Kinnivara analüütiku Rain Lätti kinnitusel puudutab hinnatõus neid otseselt. "Kinnisvara hindajad peavad iga hindamise jaoks andmeid kontrollima ja maaklerid peavad iga objekti müüki võtmisel andmeid kontrollima," rääkis Lätt. "Taustauuringuid ja andmete kontrollimist ei saa me kindlasti tegemata jätta, kõike tuleb endiselt samamoodi kontrollida, et kliente teenindada ja nende huve kaitsta. Ilma kinnistusraamatu andemeteta ei saa ükski kinnisvarafirma tegutseda."

Justiitsministeeriumi justiitshalduspoliitika asekantsler Marko Aavik põhjendas hinnatõusu sellega, et senised päringutasu määrad ei katnud enam ära andmete taaskasutusse andmisega seotud kulusid. "Kulupõhine hinnaarvestus baseerub kuludel, mis koosnevad äriregistri ja kinnistusraamatu infosüsteemidega seotud taristu kuludest, arenduskuludest, tööjõukuludest ja proportsionaalselt asutuse üldkuludest ning investeeringumarginaalist," selgitas ta. Aaviku andmeil loodavad nad kulude katteks tänu hinnatõusule saada 450 000 eurot lisaraha.

Aavik möönis, et muidugi võib arutleda selle üle, kas registrite toimimise ja arendamise kulud peaksid kandma riigieelarve kaudu kõik maksumaksjad või vastavate teenuste tarbijad. "Seni on lähtutud põhimõttest, et need kulud peaksid katma vastavate teenuste tarbijad ehk peamiselt ettevõtluses osalejad ise," rääkis Aavik. "Kuni nende põhimõtete ümber otsustamiseni on tasumäärade korrigeerimine registrite jätkusuutliku toimimise ja arendamise tagamiseks paratamatu."

Küsimusele, miks uuest aastast ei kehti enam mahusoodustus, vastas Aavik, et muudatuse tulemusena on seni soodustusi saanud suured äriettevõtted nagu pangad ja advokaadibürood edaspidi võrdsed tavaisikutega. "Tegemist on avalik-õiguslike tasudega ja nende arvestamise senise praktikaga ei ole kooskõlas teenuse tarbijate eristamine selle alusel, kui suures ulatuses teenust tarbitakse," märkis ta.

ASi Kaanon Kinnisvara juhataja Härmo Haljaste ütles, et seoses kinnisvara hindamisega on neil kohustus kontrollida iga kinnisasja hindamisel kinnistusraamatu seisu ja seega mõjutab 59-protsendine hinnatõus ka hindamisteenuse maksumust. "Äriregistri teenustest kasutame valdavalt registrikaardi väljatrükki, mis on tasuta," lisas ta.

Haljaste sõnul teavitas RIK neid tasude muutmisest e-kirja teel, tuues põhjenduseks seaduste muutmise. "Päringute hinnatõusu tõttu me väljavõtteid tegemata ei saa jätta, kuid oleks soovinud näha asjalikumat põhjendust," lausus Haljaste. "Isegi kui hinnatõus on kulupõhine, tekib küsimus, kas kulude jagamisel on arvestatud riigiasutuste, kohtute, kohalike omavalitsuste, notarite ning kohtutäiturite osa, kuna nendele on väljavõtete tegemine tasuta."

Konkurentsiameti välis- ja avalike suhete osakonna juhataja Maarja Uulits ütles, et kuna nemad ei tegele RIKi hindade reguleerimisega, ei ole nad kõne all olevate hinnatõusude üksikasjadega kursis. "Seetõttu ei ole meil hetkel võimalik anda sisulisi hinnanguid, kuivõrd põhjendatud need hinnatõusud on, ega ka hinnata, kas konkurentsiametil on põhjust või alust konkurentsiseaduse alusel sekkuda," sõnas ta.

Autor: Väinu Rozental, Ave Lepik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755