Autor: Rivo Sarapik • 16. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-töötaja ostis töö Hiinast sisse, ise surfas veebis

Ühe Ameerika kriitilise tähtsusega taristuettevõtte tarkvaraarendaja ostis enda töö sisse alltöövõtjalt Hiinas. Oma tööaja pühendas ta sotsiaalmeedias ja veebikaubamajades surfamisele.

Töötaja Bobi skeem sai avalikuks, kui ettevõtte telekomipartneri Verizon töötajad märkasid kodus töötamise võimaldamiseks loodud VPN ühenduse logiraamatus pidevaid sisselogimisi Hiinast. Esialgu arvati selle põhjuseks olevat mingit pahavara, vahendab The Register.

Bobi arvutit uurides selgus aga, et ta oli palganud tarkvarakonsultandi Shenyangist Hiinast, et viimane teeks tema eest programmeerimistöö ära. Samuti saatis ta hiinlasele kullerifirmaga FedEx vajalikud ligipääsud ettevõtte sisevõrku. Ta maksis hiinalsele viiendiku oma kuuekohalisest palgast ja tegeles ise vabanenud ajal meelelahutusega.

Bobi arvuti uurijad leidsid arvete ja muude dokumentide põhjal, et tema tüüpiline tööpäev nägi välja selline:

9.00 – tööpäeva algus. Surfa kasutajate põhjal loodud uudistevalikut pakkuvas uudisteveebis. Vaata kassivideosid.11:30 – lõuna13:00 – oksjonikeskkonna eBay aeg.14 paiku – Facebook ja LinkedIn16:30 – tööpäeva lõpp, juhtidele raport töö edenemisest17:00 – koju

Skeem töötas Bobile edukalt ja ta oli ettevõtte üks silmapaistavamaid programmeerijaid. Samuti selgus uurimise käigus, et ta oli vastu võtnud teiste ettevõtete tööpakkumised ning kasutanud sarnaseid skeeme ka mujal.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755