Autor: Fredy-Edwin Esse • 24. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple kannatab pärast tulemusi

Tehnoloogiagigant Apple tuli pärast kolmapäevast börsipäeva välja kvartaalsete tulemustega, mis vastasid Wall Streeti prognoosidele. Sellest paraku aktsia languse peatamiseks ei piisanud.

"Õunafirma" käive küündis firma majandusaasta esimeses kvartalis 54,5 miljardi dollarini, mis jäi analüütikute prognoositud 54,9 miljardile dollarile alla.

Cupertinos baseeruv Apple teenis kasumit 13,81 dollarit aktsia kohta, mis ületas analüütikute ootusi, kes prognoosisid 13,53 dollari aktsia kohta kasumit.

Tulemuste järel kukkus firma aktsia 6,3%, 481 dollarini. See tähendab Apple'i aktsia langemist viimase 11 kuu madalaimale tasemele. See tähendab septembri tipptasemelt langust 27%.

Ränk langus tuli isegi vaatamata Apple'i jaoks rekordilisele kvartalile. Kunagi varem pole firma teeninud 3 kuuga nii palju kasumit, näidanud nii suurt käivet ega müünud nii palju iPhone.

Kvartalis müüs Apple kokku 47,8 miljonit iPhone'i, mis ühtis Wall Streeti prognoosiga. Apple'i suurkonkurent Samsung müüs sama perioodiga 62 miljonit nutitelefoni.

Samsungi kiire kasv on analüütikud ja investorid ettevaatlikuks teinud. 2011. aasta neljandas kvartalis oli Apple suurim nutitelefonide tootja, müües 37 miljonit telefoni kvartaliga ja edestades Samsungi miljoni telefoniga. Aasta hiljem on aga Samsung tõusnud esimeseks, müües 14 miljonit telefoni rohkem.

iPade läks kvartalis müügiks 22,9 miljonit, mis ületas analüütikute prognoose poole miljoniga. iPode müüs Apple 12,7 miljonit ning Mac arvuteid 4,1 miljonit.

Aktsia tugeva negatiivse reageeringu põhjuseks võib pidada ka käesolevaks kvartaliks antud käibeprognoosi. Apple'i sõnul tuleb käive 41 ja 43 miljardi dollari vahele, kuid Wall Streeti ootas 45,5 miljardit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755