5. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hüvasti, Dell!

Firma asutaja Michael Dell, Microsoft ning investorid koos investeerimispankadega viivad maailma suuruselt kolmanda arvutitootja börsilt minema.

Tegu on suurima börsilt lahkumisega alates finantskriisi algusest. Arvutitootja börsilt viimise tehingu maht küündib 24,4 miljardi dollarini, vahendab Bloomberg.

Delli tegevjuht Michael Dell ning erakapitalil põhinev investeerimisfirma Silver Lake Management maksavad 13,65 dollarit aktsia eest, teatasid firmad. Tegu on 25% preemiaga võrreldes 11. jaanuari 10,88-dollarilise sulgemishinnaga, mis on viimane kauplemispäev enne seda, kui Bloomberg News esimest korda võimalikust börsilt lahkumisest kirjutas.

Ühtlasi saavutab Michael Dell tema enda poolt ligi kolm aastakümmet tagasi rajatud firmas taas enamuskontrolli.

Delli aktsia hind on kaotanud üle poole enda väärtusest pärast 2007. aasta jaanuari, kui Dell tuli firmat taas juhtima pärast investorite kaebusi, et juhtkond ei suuda kaasas käia konkurentidega pilve- ja mobiiltehnoloogias.

Pärast veerand sajandit avaliku firmana läheb Dell taas erakätesse eesmärgiga saada rohkem vabadust töökohtade koondamisel ning strateegiate muutmisel, et meelitada kõrge marginaaliga kliente.

Kuigi erafirmana ei pea Texase firma kvartaalselt enda tegevusest aru andma, on firmal ka piiranguid nagu näiteks võime laenata vähem raha.

Pressiteate kohaselt pakub Microsoft tehingu rahastamiseks 2 miljardi dollarilist laenu. Asjaga seotud isikute sõnul soovis Silver Lake koostöös investeerimispankadega koguda 15 miljardit dollarit tehingu lõpule viimiseks.

Analüütikute hinnangul hakkab Dell keskenduma äriklientidele, kellelt saadakse kõrgemat marginaali. Praegu on firma aga andmekeskuste raud- ja tarkvara ning teenuste osas maas nii Oracle'ist, Cisco Systemsist kui IBM-ist.

Alates börsile tulekust 1988.aastal on firma näinud nii häid kui halbu aegu. Michael Delli, kes 1984 asutas 1000 dollari eest firma enda ühikatoas, peeti oma ala imelapseks, sest ta suutis edukalt müüa keerukaid tooteid efektiivsemalt ja käepärasemalt kui võimalikuks peeti.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755