13. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spioon töötaja arvutis

Kui maailmas on töötajate töö ajal jälgimine ja efektiivsuse mõõtmine suhteliselt tavaline, siis Eestis on see uus asi.

Kujutlege, et olete tööl, arvuti taga. Juba teist päeva töö ei suju, sest ootate e-kirju ja tööks vajalikke materjale. Sisustate oma päeva vahepeal Youtube´ist videote vaatamisega. Aeg-ajalt kontrollite postkasti, kas materjalid saabunud. Vahepeal vaatate Facebooki, lobisete tuttavatega. Siis avastate, et mitte millegi peale on kulunud juba tunde. Kuni lõpuks saabub oodatud meil ja töö saab jätkuda.

Siis aga kutsub juhataja teid oma kabinetti ning teatab, et te pole piisavalt efektiivne ning teeb etteheite, et külastate ebasobivaid internetilehekülgi. Sest programm ütleb ju nii.

Lätis tegutseb ettevõte, kes pakub ettevõtetele DeskTime'i loodud programmi, mille abil saab tuvastada, millistel lehekülgedel töötaja töö ajal käib ning kaua seal viibib. DeskTime'i emafirma Draugiem Grupi klientideks on kodulehekülje järgi Swedbank, SEB, Tele2, Rimi jpt.

Lextali vandeadvokaadi Mari Männiko sõnul on raske öelda, palju on Eestis ettevõtteid, kes töötajaid nende loaga või loata jälgivad. Kuid igasugune jälgiva tarkvara paigutamine töötaja arvutisse ilma tema nõusolekuta on kindlasti privaatsuse rikkumine.  

Mida arvavad töötajate arvutitegevuse jälgimisest andmekaitse ja ettevõtted, loe tänasest Äripäevast.

Autor: Anu Jõgi, Kaisa Gabral

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755