Autor: Indrek Kald • 18. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idufirma koondas teenuste info kaardile

Grupp Eesti ettevõtjaid töötas välja veebikeskkonna mapsons.com, mis võimaldab otsida tegevusalade lõikes ühele kaardile kantud infot nii Eestis kui mujal maailmas.

Veebiteenuse arendaja Arnet Mahmastol tunnistas, et keskkonna loomisega alustati aktiivselt umbes aasta tagasi. Põhjuseks tõsiasi, et inimesed kulutavad üha rohkem ja rohkem aega sellele, et leida teavet neile hetkel vajaminevate teenuste kohta.

"Kõigepealt minnakse otsingumootorisse, sisestatakse mingi märksõna. Seejärel otsitakse sellest inforägastikust üles vajalik kodulehekülg, millelt leitakse ettevõtte aadress. See kopeeritakse omakorda mõnda kaardirakendusse ja alles siis saab inimene teada, kuhu tal on vaja minna," märkis ta. "Näiteks on meil hetkel kaardil juba Eesti suurim toidukohtade andmebaas," lisas Mahmastol.

Eestlaste idee on asukohapõhist otsingut oluliselt lihtsustada. Otsid kategooriapuust üles vajaliku teenusevaldkonna ning kohe näed kaardilt, kus vastavad ettevõtted asuvad. Valid endale lähima või sobivaima ettevõtte, mille kohta on kaardil olemas juba infotahvel telefoninumbri, e-posti aadressi ja koduleheküljega ning saad tekitada kaardile marsruudi enda asukohast ettevõtteni.

Lisaks tegeletakse ka mobiili ja tahvelarvuti platvormi väljatöötamisega.

Infot enda pakutavast teenusest saab lisada kaardile igaüks ise ja seda tasuta. Lisaks teenustele saab kaardile kanda ka suusaradu, vaatamisväärsusi, kalastuskohti jms. Kategooriapuu hõlmab erinevaid valdkondi, mida saab vajadusel täiendada.

Täna on teenus neljas keeles ehk mõeldud ka Eestit väisavatele turistidele. Näiteks tuleb soomlane Eestisse, vajab mingit teenust, leiab selle kohta info oma emakeeles ning kohe joonistub kaardile teekond, kuidas sinna kohale sõita. Samuti tegeletakse usinalt Soome ettevõtete kaardile kandmisega, et eestlased leiaksid Soomes viibides kätte neile vajaliku teenuse. Kaardil on olemas juba ka jupike Rootsit ning infohulk kasvab.

"Plaan on samm-sammult areneda Euroopasse, et inimestel oleks hea nii reisi planeerida kui kasutada portaali ka reisil olles. Olles võõras keskkonnas ja tundmata kohalikku keelt, on selline infobaas suureks abimeheks," märkis Mahmastol.

Veebikeskkonna mapsons.com omanik ja haldaja on Pikerma OÜ, mille juhatusse kuuluvad lisaks Mahmastolile ka Gert-Rain Pikkor ja Jarmo Oidermaa.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755