7. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helmese teenistus olematu töö eest

2012. aasta lõpus lõpetas Eesti Rahvusringhääling lepingu IT-firmaga Helmes, kes ei suutnud täita ERRi internetivõrgu loomise tellimust. Tulemuseta töö eest maksis ERR 230 000 eurot.

Helmes, Eesti üks suuremaid IT-teenuseid osutavaid ettevõtteid, võitis 2011. aastal ERRi ühtse internetikeskkonna loomise riigihanke. 2012. aasta lõpuni käis IT-toote väljatöötamisel tormiline tegevus. Ometi teatas ERR eelmise aasta lõpus, et lõpptulemus ei vasta ootustele ning projekti vastu ei võeta.

Siiski on ERR tänaseks loobunud pretensioonide esitamisest. Põhjus: Helmes maksis ERRile kompensatsiooni. 230 000 eurot projekti esialgsest 290 000eurosest maksumusest (maksudeta) oli selleks ajaks “ära töötatud”. Seejuures rahastas projekti 71% ulatuses Riigi Infosüsteemi Amet; ülejäänud osa käis välja ERR. Aga mida ei ole, on internetikeskkond.

Äripäevani jõudis info ühelt Helmese kunagiselt töötajalt. Inimene, kes soovis jääda anonüümseks, juhtis tähelepanu veidrale olukorrale: firma võidab suuri projekte, kuid töö lõppjärgus, toote katsetamisel, ilmnevad sageli probleemid. See tähendab, et toode kujutab endast midagi muud kui tellija oli soovinud. Firma endise töötaja sõnul teeb Helmes tellijale ettepaneku võtta toode vastu sellisel kujul, nagu see välja tuli. Kuid “hüvitusprotsendiga”, see tähendab firmapoolse juurdemaksuga võimalike viimistlustööde eest.

Kuidas kommenteerivad lugu asjaosalised, loe tänasest Äripäeva paberlehest.

Autor: Ave Lepik, Viktoria Ladõnskaja

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755