Autor: Rivo Sarapik • 27. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idufirma küsib tootmiseks raha fännidelt

Isekasvatavate taimepottidega tuntuks saanud firma Click & Grow otsib uue taimepoti turule toomiseks raha ja kliente läbi ühisrahastu Kickstarter ning plaanib enamiku tooteid müüa maksujõulisele USA kliendile.

Ajujahi konkursilt tuule tiibadesse saanud intelligentsete taimepottide tootja plaanib läbi ühisrahastu, mille analoog Eestis on näiteks Hooandja, koguda aprilli lõpuks vähemalt 75 000 USA dollari väärtuses toetusi ja eeltellimusi. Selle toel plaanib firma turule tuua nn teise põlvkonna toote ehk ürtide kasvatamiseks mõeldud isekasvatav poti Nutika Köögiaed.

"Nutikas Köögiaias on sisseehitatud valgusallikas ning see teeb kolme taime kodus kasvatamise ülilihtsaks," selgitas ettevõtte asutaja Mattias Lepp, mida ta seniste klientide tagaisidest õppis.

Tegemist pole ainsa sellise tootega turul. Näiteks müüakse ka Eestis Soome ettevõtte Indoor Gardening ürdipotti Herb:ie (Ürdike) - hinnaga 100-150 eurot. Lepp selgitab, et siinse ettevõtte välja töötatu on kodutingimustes lihtsam kasutada ja soodsam. "Meie peamiseks konkurentsieeliseks pean edumaad tehnoloogia valdkonnas," selgitas Lepp. "Eelis tuleneb kasutatavast tehnoloogiast ehk taime kasvukeskkonnast. See on lihtsam kasutada ja hooldada, vaiksema müratasemega ning suure hinnaeelisega." Eesti ettevõtte loodu jaehinnaks saab 60 eurot, ühisrahastus aitajaile on erihinnad.

Lepp ootab ühisrahastult positiivset tulemust. "Senisele tagasisidele tuginedes usun, et pigem ületame eesmärgi. Kui raha kokku saamine ei õnnestu, küsime endalt kõigepealt, miks ebaõnnestusime," selgitas ta ja lisas, et vastavalt sellele kohendatakse tegevusplaani. Esimesed uued tooted plaanib firma klientidele lähetada septembris.

Ettevõte senine müük ulatub 50 000 nutika lillepotini, millest enamik müüdi USAsse. Firma mullune käive kasvas aasta varasemaga võrreldes ligi viis korda, 640 000 euroni. Kahjumit kogunes 132 000 eurot ehk kolmandiku võrra aasta varasemast enam. Tänavu ootab ettevõte käibe kasvu viie miljoni euroni.

Click & Grow võitis 2010. aastal geniaalsete äriideede konkursi Ajujaht.

Ettevõtte omanikeringi kuulub WNB Projecti kaudu ka Säästumarketi loojate ärigruppi kuuluv Guido Kundla.

MIS ON MIS

Tark taimepott

Jälgib taime kasvamise jaoks olulisi parameetreid ning automaatselt kastab ja varustab seda toitainetega vastavalt taimeliigile kohandatud programmile.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755