Autor: Ave Lepik • 8. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIA soovitab Windows XP kasutajatel operatsioonisüsteemi uuendada

Riigi Infosüsteemi Amet soovitab kõigil XP operatsioonisüsteemi kasutajatel turvariskide ja tehniliste probleemide ennetamiseks operatsioonisüsteemi aasta jooksul uuendada.

Selleks tuleks alla laadida uus Windowsi versioon või minna üle mõnele teisele süsteemile, näiteks mõnele Linuxi versioonile nagu Estobuntu või Ubuntu Desktop või hoopis Apple'i Mac OS-ile.

Tuleva aasta 8. aprillist ei paigata Microsoft Windows XP operatsioonisüsteemis enam uusi turvaauke ega hoolitseta programmide ja arvuti lisaseadmete tõrgeteta töö eest. Eestis kasutab seda operatsioonisüsteemi hinnanguliselt kolmandik arvutikasutajatest.

"Pärast 8. aprilli 2014 saab XP-d küll endiselt kasutada, ent ajakohaste turvapaikade ja uuendusteta arvuti on ahvatlev sihtmärk küberkurjategijatele. Samuti võib tekkida tõrkeid nii tarkvara kui riistvara töös, sest arendajad ei saa tagada oma toote sujuvat toimimist operatsioonisüsteemis, millele ei väljastata uuendusi ega turvapaiku," selgitas RIA peadirektori asetäitja Kalle Arula. "Näiteks peab XP operatsioonisüsteemi kasutamist jätkates arvestama probleemidega veebilehitsejate, arvuti uute lisaseadmete ja ID-kaardi töös," lisas ta.

Uuele operatsioonisüsteemile üleminek toob nii kasutajatele kui ka ettevõtetele kaasa kulusid. Lisaks operatsioonisüsteemi hinnale võib organisatsioonidele lisakulu tuua ka rakenduste uuendamine ja juurutamine.

RIA soovitab IT-juhtidel oma organisatsiooni tegevusvaldkonda arvestades läbi mõelda, kuidas Microsoft XP elutsükli lõpp neid mõjutab. Seejärel tuleb koos organisatsiooni juhtkonnaga otsustada, kuidas ohte ning ebamugavusi kõige paremini ennetada.

Kodukasutajal on operatsioonisüsteemi uuendamiseks või välja vahetamiseks kõige kindlam pöörduda asjatundja poole, ent arvutialaste põhiteadmiste ja pealehakkamise korral on abiks järgmised juhendid.

Eestis kasutab Windows XP operatsioonisüsteemi hinnanguliselt kolmandik arvutikasutajatest. Riigiportaali eesti.ee kasutajate seas oli selle aasta esimestel kuudel XP kasutajaid 32%. Sertifitseerimiskeskuse andmetel kasutas digidoc klienti Windows XP-ga 29,7% arvutikasutajatest. Internetipanku kasutas suuremate pankade andmetel selle operatsioonisüsteemiga samuti ligikaudu kolmandik kasutajatest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755