Autor: Rainer Saad • 17. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kärbete rehkendamisel võidi Excelis näpuviga teha

2010. aastal koostasid majandusteadlased Carmen Reinhart ja Kenneth Rogoff enda kuulsa uurimustöö „Majanduskasv koos riigivõlaga“ („Growth in a Time of Debt“), mis leidis, et majanduskasv hakkab kannatama, kui riigi võlasuhe SKT-sse on jõudnud 90 protsendini.

Seda 90 protsendi numbrit on juba mõned aastad kasutatud põhjusena, miks riigid peavad oma defitsiiti vähendama ka nõrga majanduskasvu korral, kirjutas Washington Post.

Kuid eksperdid Thomas Herndon, Michael Ash ja Robert Pollin väidavad, et 90% number tuleks uuesti üle vaadata, kuna Reinharti ja Rogoffi uurimustöö ei sisalda näiteid riikidest (Kanada, Taani, Austraalia, Austria ja Belgia), millel on olnud kõrge võlatase, kuid ka kõrge majanduskasv. Teiseks on Reinhart ja Rogoff teinud mõnedel juhtudel vaieldavaid oletusi riikide majanduste kohta erinevate ajalooepisoodide vältel. 

Kuid on ka kolmas probleem ja see puudutab Exceli arvutuskäiku. Nimelt  on Reinhart ja Rogoff keskmise majanduskasvu väljaarvutmisest jäänud välja viis riiki, sealhulgas ka Belgia, mille võlatase SKT-sse on 26 aastat olnud üle 90 protsendi ning keskmine kasvumäär on olnud 2,6 protsenti.

Avalikkusele pole Reinhart ja Rogoff oma arvutusmeetmeid avalikustanud. Kuid Herndon, Ash ja Pollin koostasid Excelis samasuguse analüüsi ja said teistsugused tulemused. „Keskmine kasvumäär riikides, mille võlasuhe SKT-sse on üle 90%, on tegelikult 2,2 protsenti, mitte -0,1 protsenti, mida Reinhart ja Rogoff väidavad,“ ütles kolme eksperdi koostatud analüüs.

Vaata pilti Exceli arvutuskäigust SIIN.

Graafik sellest, mida väidavad Reinhart-Rogoff ning mida Herndon, Ash ja Pollin.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755