24. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple'i esimene kasumilangus 10 aasta jooksul

Apple avalikustas teisipäeval pärast börsipäeva lõppu majandusaasta teise kvartali tulemused, mis üllatuslikult lõid analüütikute ootusi. Küll aga alandas firma käesoleva kvartali prognoose, kuid teatas ajaloo suurimast aktsiate tagasiostu programmist ja suurendas dividendi.

Maailma kalleim tehnoloogiafirma tõstis enda kvartaalselt välja makstavat dividendi 15% võrra ning teatas kuni 60 miljardi aktsia tagasiostmisest, mis Apple'i sõnul on ajaloo suurim tagasiostu programm, vahendab Bloomberg. Juhtkonna sõnul tagastatakse investoritele 2015. aasta lõpuks ühtekokku 100 miljardit dollarit.

Juhtkond eesotsas tegevjuhi Tim Cookiga üritab tagastada investoritele suuremat hulka raha ettevõtte 145 miljardi dollarilisest kullapajast, et üritada muuta aktsia langust, mis firma turuväärtusest on ära pühkinud 280 miljardit dollarit.

Läinud kvartalis vähenes Apple'i kasum võrreldes aasta varasema tulemusega esimest korda viimase kümne aasta jooksul. Ettevõte puhaskasum kukkus 18% võrra, 9,55 miljardi dollarini ehk 10,09 dollarini aktsia kohta. Analüütikud ootasid keskmiselt kasumiks 9,5 dollarit aktsia kohta.

Apple'i käive tegi ühtlasi aeglaseima kasvu läbi pärast 2009. aastat. Firma teise kvartali käive kasvas aastataguselt tasemelt 11%, 43,6 miljardi dollarini.

Positiivselt läks firmal iPhone'ide ja iPadide müügiga. Ihaldatud nutitelefone müüdi kolme kuuga 37,4 miljonit, aasta tagasi oli vastav number 35,1 miljonit ühikut. iPadi müük oli veelgi võimsam, tõustes 11,8 miljonilt ühikult 19,5 miljardi dollarini.

Pettumust valmistas aga käesolevaks kvartaliks antud prognoos. Firma hinnangul teenitakse käibena kolme kuuga 33,5-35,5 miljardit dollarit. Analüütikud ootasid keskmiselt 38,4 miljardi dollarilist käivet. Võrdluseks, Apple teenis mullu enda kolmandas kvartalis 35 miljardit dollarit, mis võib tähendada lausa käibe langust.

Kasumlikkuse mõõdupuuna kasutatav tegevuskasumi marginaal jääb käesolevas kvartalis 36-37% vahele, samas kui Wall Street ootab keskmiselt 38,7% tegevuskasumi marginaali. Läinud kvartalis kukkus firma marginaal mulluselt 47,4%-lt 37,5%ni.

Konverentskõnel analüütikutega juhtkond midagi olulist ei paljastanud. "Me töötame tugevalt uute hämmastavate seadmete ja tarkvara kallal, mida me ei jõua ära oodata tutvustada selle aasta sügisel ja läbi terve 2014. aasta," ütles Cook, kelle sõnul oli eelmine aasta erakordselt hea firmale mitmete tegurite tõttu, mistõttu on raske paremaid numbreid näidata.

Esmapilgul võib iroonilisena tunduda fakt, et Apple plaanib dividendide maksmiseks ja aktsiate tagasiostmiseks emiteerida võlakirju, kuigi firmal on raha ja investeeringuid 145 miljardi dollari jagu. Juhtkonna sõnul on raha laenamine väljamaksmiseks odavam ning maksutõhusam.

Standard & Poor's on Apple'ile andnud teise kõige kõrgema investeerimisjärgu reitingu ehk AA+. Moody's Investors Service hinnangul väärib Apple kõrgeima järgu ehk Aaa1 reitingut. Bloombergi andmeil pole Apple'il emiteeritud ühtegi võlakirja praegu.

Esmalt võtsid investorid tulemusi väga positiivselt vastu, sest firma aktsia rallis järelturul enam kui 5%. Pärast juhtkonna konverentskõne optimism aga leevenes ning aktsia läks kergesse langusesse. Aktsia sulgus teisipäeval 406,13 dollari peal, olles sel aastal kukkunud 23,7%.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755