26. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalm: tööjõumakse tuleb alandada

Valitsuse otsusel lükata tagasi pikalt teemaks olnud sotsiaalmaksulae kehtestamine on kaks poolt. Ühest küljest võib sellest ju aru saada. EMT juhatuse esimees Valdo Kalm loodab, et valitsuse ja rahandusministeeriumi otsuse taga on konkreetsed arvutused, mis näitavad, et see pole eelarvele kasulik.

Aga tööandjad ja ettevõtjad näevad siin vastuolu:  suures pildis tahame ju teadmispõhist majandust, nn ajumajandust. Tahame luua töökohti, mis loovad suuremat väärtust, mis võimaldavad inimestele suuremat palka maksta. Just teadmispõhise majanduse loomiseks peame olema atraktiivsed, et välisinvestorid tahaksid siin töökohti luua. Ja sellest seisukohast on sotsiaalmaksu lae kehtestamine äärmiselt oluline.

IT- ja telekommunikatsioonisektoris on see teema eriti tähtis.  EMT lõi eelmisel aastal kompetentsikeskuse, mida on plaanis laiendada. Nüüd on küsimuse all, mil määral on võimalik seda teha.  Playtech laieneb, start-up’e on palju – need kõik eeldavad kõrgepalgalisi töökohti, mis sõna otseses mõttes suurt lisandväärtust loovad. Ehk siis esindavad just seda majandusmudelit, mida me vajame.

Valitsuse otsus ei ole kooskõlas strateegiaga, millest on varem rääkinud nii valitsus ise kui ka ettevõtjad. Teadmispõhise majandusega tekitatakse ühiskonda sõna otseses mõttes raha. Investorid vaatavad praegu, et tööjõumaksud on kõrged, ja see takistab suurt lisandväärtust loovate töökohtade tekkimist.  Valitsus tunnistab isa ka, et tööjõumaksud on kõrged.

Jah, valitsuse otsus tuli mulle ootamatult. Mulle tundus seni, et nii ettevõtjad kui ka koalitsioon liikusid siiamaani sotsiaalmaksu lae kehtestamise suunas.

Kaks tõsist barjäär on Eesti juba edukalt ületanud. Kuvandiga on asjad korras, Eesti on tuntud dünaamiliselt areneva IT-maana. Tööjõu kvaliteediga on Eestis samuti hästi, meie inseneridest peetakse lugu. Ka haridusega on ka asjad korras, ega muidu Microsoft ei hoiaks siin Skype’i, mis on üks suuremaid kompetentsikeskusi.  Aga kui tööjõumaksud on kõrged, ei pruugi investor enam Eestit valida.

Meid huvitab ikkagi, kuidas tööjõumakse alandada. Me ju räägime kogu aeg,  et tahame rohkem rikkust, luua rohkem väärtust, teisest küljest tahame töökohti luua. Ja nüüd tulebki mõelda, mis motiveerib seda tegema. Mis siis on nüüd see motivatsioonipakett, kui vaadata Eestit väljastpoolt? Kuidas meelitada Eestisse investoreid, töökohtade tekitajaid? Tööjõumaksud on järgmine barjäär, mis tuleb ületada.

 

 

Autor: Vilja Kiisler, Valdo Kalm

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755