26. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet lähtub seadusest

Advokaat Priit Raudsepa viidatud kohtuotsus kohtuotsus ei keskendunud sugugi küsimusele, kas reaalajas kontrollid on lubatavad. Selles asjas leidis kohus, et vaidlustatud korraldus oli ebapiisavalt põhjendatud, mida maksuhaldur aktsepteeris ega pidanud seetõttu vajalikuks kohtulahendit ka edasi kaevata, kirjutab maksu- ja tolliameti juriidilise osakonna juhata Ruth Paade.

Maksuhaldur lähtub jooksva maksustamisperioodi kontrollimisel maksukorralduse seadusest, mille kohaselt on meie ülesandeks kontrollida maksude arvestamise ja tasumise õigsust ning jälgida, et makse tasutakse ja maksusoodustusi kohaldatakse seadusega sätestatud suuruses ja korras.

Kuna suure maksuriski puhul on selle ülesande täitmisel ainsaks võimaluseks reaalajas kontroll, siis ongi selliste kontrollide võimaldamine seaduse üheks eesmärgiks ning sellele seisukohale on olemas ka rahandusministeeriumi põhimõtteline toetus.Praegu on pooleli mitmed jooksva maksustamisperioodi kontrollimisega seotud kohtuvaidlused ning maksu- ja tolliamet analüüsib nende jätkamise otstarbekust ja perspektiivikust igal juhul eraldi. Kindlasti ei ole meil ülaltoodud põhjustel kavas kõnealuse kohtuotsuse pinnalt ülejäänud sarnaseid vaidlusi lõpetada.Jooksva maksustamisperioodi kontroll vähendab sealjuures ka "elulise usutavuse" ja "tavapärase majandusliku käitumise" mõistete kohaldamise vajadust, mida kohtupraktika sealjuures otseste tõendite puudumisel täiesti aktsepteerib, kuna maksuhalduri tagantjärele veenmise asemel saab võimalikud kahtlused reaalajas kummutada.Filmisõpradele aga võib siinkohal meenutada Tom Cruise’i filmograafiast hoopis sellise pealkirjaga filmi nagu "Võimatu missioon". Sest samahästi kui võimatu missiooniga võibki olla teatud juhtudel tegemist siis, kui kontrollida maksuarvestuse õigsust tagantjärele.Õigus reaalajas kontrolle läbi viia tuleneb seadusest ja seni pole sellele sättele teistsugust tõlgendust andnud ka kohus. Kui aga kohtupraktika tulemusel selgub, et seadust tuleb selles osas siiski täpsustada, oleme valmis ka oma panuse andma.

 

Autor: Vilja Kiisler, Ruth Paade

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755