Autor: Indrek Kald • 26. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ZeroTurnaround: eelistame kliendisuhetes kohaldada Eesti õigust

Eestist pärit rahvusvaheline tarkvarafirma ZeroTurnaround eelistab kliendisuhetes kohaldada Eesti õigust.

"Ettevõtte esimene eelistus on oma kliendisuhetes kohaldada Eesti õigust, kuna Eesti regulatsioon on ettevõtja seisukohast sobilik," märkis ZeroTurnaroundi esindaja Sander Sõnajalg.

"Vaatamata ZeroTurnaroundi tegevuse globaalsusele asub ettevõtte intellektuaalne omand jätkuvalt Eestis," lisas ta ülemaailmse intellektuaalomandi päeva ümarlaual, mille korraldas Ameerika Kaubanduskoda Eestis (AmCham Estonia).

Tarkvaratootja seisukohalt pole Sõnajala kinnitusel Eesti õiguses intellektuaalomandiga põletavaid probleeme, küll on olukord mõnevõrra raskem kodumaiste muusika ja filmiga tegelevate loomeinimestega.

"Käimasolev intellektuaalomandi seaduste kodifitseerimisprotsess on oluline ettevõtmine mõningate juriidiliste riskide maandamiseks ja õiguskeskkonna moderniseerimiseks," selgitas ta.

Majandusministeeriumi IT-ala asekantsleri Taavi Kotka sõnul on riigi seisukohast järgmise 5-6 aasta oluline märksõna "tark tarbimine" ning selle alla kuulub ka tarbitavate teenuste eest tasumine. "Targa tarbimise eelduseks on teadlikumad inimesed ning teadlikkuse tõstmiseks on riik uues rahastusperioodis ka vahendeid planeerinud," lisas ta.

Ümarlaud oli pühendatud intellektuaalomandi õiguste kaitsele teadmistepõhises majanduses. Eesmärk oli leida jätkusuutlikke lahendusi, mis toetaksid Eesti majandust ja tuleks kasuks riigi turupositsiooni konkurentsivõimelisemaks muutmisele.

Arutelul tõdeti, et intellektuaalse omandi teemad on olulised ja puudutavad võrdselt nii ärisid kui loomeinimesi, et nende looming oleks piisavalt kaitstud. Maailm muutub kiires tempos ja on oluline, et seadusandlik raamistik suudaks muutustest sammu võrra ees olla ja mitte järele sörkida. Eesti ettevõtted tegutsevad üha enam globaalsel turul ja lisaks kohalikele mängureeglitele peame mõistma ka mujal toimuvat, seisab ürituse pressiteates.

Lisaks võtsid arutelust osa Almar Sehver advokaadibüroost Trademark Attorneys, Aleksei Kelli Tartu Ülikoolist, Kai Härmand justiitsministeeriumist, Kaido Uduste BSAst ning Mait Heidelberg majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist. Avasõnad lausus USA suursaadik Jeff Levine.

Ameerika Kaubanduskoja intellektuaalomandi õiguste komitee on veendunud, et Eesti eesmärk peaks olema välja töötada kvaliteetseid ja väärtuslikke lahendusi ning neid kogu maailmas rakendada. See eesmärk on saavutatav ainult siis, kui intellektuaalomandit siiralt austatakse ja tõhusalt kaitstakse, toetades samas uuenduslikkust ja parandades riigi konkurentsivõimet, teatas kaubanduskoda.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755