Autor: Kristi Malmberg • 1. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TJA: EMT pakub turul kiireimat mobiilset internetti

Tehnilise Järelevalve Amet mõõtis mobiilse interneti teenuse kvaliteeti suuremates asulates üle Eesti, tulemused näitasid, et kiireimat mobiilset internetti pakkus EMT.

Mõõtmise eesmärgiks oli saada ülevaade sideettevõtjate võimekusest pakkuda mobiilse interneti teenust ning anda tarbijale objektiivset infot teenuse levialade ja andmesidekiiruste kohta. Kokku mõõdeti EMT, Elisa ja Tele2 andmesidekiirusi 49-s mõõtepunktis.

Tulemused näitavad, et keskmine allalaadimiskiirus EMT võrgus on 42 Mbit/s, Elisa võrgus 15,3 Mbit/s ja Tele2 võrgus 19,1 Mbit/s. Keskmine üleslaadimiskiirus EMT võrgus on 20,7 Mbit/s, Elisa võrgus 5,5 Mbit/s ning Tele2 võrgus 5,3 Mbit/s. Maksimaalsed allalaadimiskiirused ületasid EMT ja Tele2 võrgus 100 Mbit/s piiri.

Mõõtetulemused näitavad operaatori võimekust olukorras, kus kasutusel on kõiki tehnoloogiaid toetav riistvara ning andmeside kasutamisele ei ole seatud täiendavaid kiirusepiiranguid.

Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektori asetäitja Priit Soom´i sõnul sõltub mobiilse andmesideteenuse kiirus ja kvaliteet paljuski sellest, millist tehnoloogiat sidevõrkude rajamisel ja arendamisel kasutatakse ning milline on võrgu tihedus. „EMT on kõige rohkem paigaldanud 4G LTE tugijaamasid, mis annab hetkel parima stardipositsiooni kiire mobiilse andmeside pakkumiseks, kuid Elisa ja Tele2 arendavad samuti oma võrkusid jõudsalt.“

EMT-l oli 49-s mõõtepunktist 44-s kasutusel 4G LTE (Long Term Evolution) tehnoloogia. Elisal 9-s ja Tele2-l 13-s. Just LTE võrgu tihedus on mõjutanud keskmiste andmesidekiiruste kujunemist kõige enam. EMT mõõdetud allalaadimiskiirusest 37% ületasid 50 Mbit/s, Elisal 6% ja Tele2-l 14%.

Elisal oli pea pooltes mõõtepunktides kasutusel 3G tehnoloogia edasiarendus DC-HSPA+, mida rahvusvaheline telekommunikatsiooniliit määratleb ka 4G tehnoloogiaks, kuid siiski ei võimalda see pakkuda 4G LTE maksimaalseid andmesidekiiruseid. Võrreldes viimaste 3G versioonidega kasutab DC-HSPA+  tehnoloogia kahte 3G tugijaama kanalit andmesideks, mis võimaldab 50% suuremat allalaadimiskiirust, 4G LTE aga võimaldab ligikaudu 5 korda suuremat allalaadimiskiirust. Kuna reklaamkampaaniates nimetatakse mõlemat tehnoloogiat 4G-ks, siis soovitab TJA tarbijal enne välja selgitada, mida ta tegelikult ostab. Tele2 on käesoleva hetkeni rohkem arendanud 4G LTE tehnoloogiat, sest DC-HSPA+ esines vaid 3 mõõtepunktis.

 

2013. aasta alguseks oli EMT paigaldanud 4G LTE baasjaamu 300, Tele2 150 ja Elisa 35. Praeguseks on nende arv juba kasvanud.

TJA kuulutas 16.04.2013 välja konkursi sageduslubade andmiseks 800 MHz sagedusalas, mis tänu headele leviomadustele pakub parimat võimalust kvaliteetse mobiilse interneti pakkumiseks üle Eesti nii suure elanike arvuga kui ka hajaasustusega piirkondades. Konkursil antakse 3 sagedusluba, sagedusloa saanud sideettevõte peab  tagama tarbijale allalaadimiskiiruse vähemalt 5 Mbit/s. Konkursi eesmärgiks on  muuhulgas tõsta pakutava mobiilse andmesideteenuse kiiruse alumist piiri.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755