Autor: Indrek Kald • 2. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna selgub Ajujahi võitja

Täna selgub Eesti suurima ettevõtluskonkursi Ajujaht võitja, kes saab 17 000 eurot oma idee elluviimiseks.

Mullu septembris alanud Ajujahi konkursile laekus üle 200 idee, millest 25 valiti osalema koolitusprogrammis. Kolme kuu jooksul on Ajujahi meeskondade arengut jälginud ka ETV saatesari.

Kuus finalisti astuvad televaatajate ette kell 20 algavas otsesaates. Võitja valib žürii, kuhu kuuluvad EASi juhatuse liige Krõõt Kilvet, SEB äriinnovatsiooni juht Mart Maasik, investor Heldur Meerits, investor ja riigikogu liige Andrei Korobeinik, IT-firma Nortal asutaja Priit Alamäe ning investor ja kultuuritegelane Indrek Kasela.

Ajujahi auhinnafond 50 000 eurot jaguneb esikolmiku (vastavalt 17 000 eurot, 10 500 eurot ja 7000 eurot), publiku lemmiku (1000 eurot) auhinna ning eripreemiate vahel. Lisaks said finaali pääsenud meeskonnad oma idee arendamiseks enne finaali 4000 eurot arendusraha. Kõik auhinnad makstakse välja juriidilistele isikutele.

Žürii esimehe Krõõt Kilveti sõnul on enne finaali veel kõik lahtine. "Ajujahi võidab see, kes suudab žüriid üllatada ja näidata, et on viimastel nädalatel teinud reaalse arenguhüppe. Praeguse seisuga on kõigil võimalus, aga kindlat poodiumikohta pole kellelgi," ütles ta.

Ajujahi meeskondadele olid personaalseteks mentoriteks ja nõustajateks mitmed ettevõtjad, nt Eesti Teenusmajanduse Koja juht investor Yrjö Ojasaar, Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni asutaja Ivar Siimar, Eero Tohver (Uptime OÜ), Erki Mölder (Trev 2 Grupp), Andrus Aljas (taastusravikeskus Estonia), samuti spetsialistid Arengufondist ning tehnoloogiafirmadest nagu Nortal, Skype, Erply jt.

Arenguprogrammi käigus osalesid meeskonnad enam kui 70 tunni jooksul tootearendust, ärimudeli kujundamist, turundust, rahastamist, ja mitut muud ettevõtluses olulist valdkonda käsitleval koolitusel.

Ajujahi partneri SEB äriinnovatsiooni juht Mart Maasiku sõnul on ettevõtluskonkursi jälgijad saanud hea pildi sellest, kuidas toimub alustaja ettevõtja esmakohtumine ärireaalsusega – kuidas saab ideest reaalne toode või teenus ja kuidas otsitakse oma lahendusele turgu. "See on olnud raske teekond, milles on kergem olnud areneda ja kohanduda neil, kellel on olnud tugev meeskond. Ootan põnevusega neljapäevast finaali," ütles ta.

Pärast finaali on Ajujahil osalenud meeskondadel võimalus kandideerida järelprogrammi, et saada mitme kuu jooksul personaalset nõustamist ja kontakte ettevõtjate ja investorite hulgas.

Ajujahi finalistid

E-kviitung.

E-kviitung võimaldab tõendada garantii kehtivust pabertšekke säilitamata, sest kõik tšekid hoitakse alles elektrooniliselt veebilehel egarantii.eu

Kids OS

Kids OS on Androidil põhinev mobiilne operatsioonisüsteem, mis annab rahutunde lapsevanematele, kui nende laps on kodust eemal ja mobiiltelefon on temaga kaasas.

Jomi Interactive OÜ

Jomi jälgib joodud vee hulka ning teavitab hiilivast janutundest juba enne kurgu kuivama hakkamist, aidates säilitada kirgast meelt ja reibast olemist.

Bikeep OÜ

Bikeep on jalgrattaparkla, kus lukustamine toimub mobiiliga, ilma et oleks vaja omada enda jalgrattalukku.  

Lu Lu Kassiliiv

Lu Lu idee on toota puidust kassiliiva ühekordses kassiliiva kastis.  

PESA

PESA on mitmefunktsionaalne laste dušiiste imikute pesemiseks avalikes pesemisasutustes.

EASi poolt ellu kutsutud ettevõtluskonkursi Ajujaht partneriks on SEB. Konkursi toetajad on Heateo Sihtasutus, Toode, Nortal, Tallinna Ettevõtlusinkubaator, Eesti Hotellide ja Restoranide Liit, Tartu Loomemajanduskeskus, Eesti Arengufond, Skype Eesti, Loov Eesti, Borenius, Technopolis Ülemiste, Ülemiste City, Tallinna ettevõtlusamet, Tartu linn, Nasdaq OMX.

Aastail 2012–15 viivad Ajujahi konkurssi ellu CPD Arenduskeskus, Connect Estonia, Eesti Startupi Juhtide Klubi ja Idea PR.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755