Eesti esimene satelliit lendab homme kosmosesse

Eesti esimene satelliit ESTCube-1 lennutatakse Euroopa kosmosesadamast Prantsuse Guajaanas üles homme kell 5.06 Eesti aja järgi.

Eesti saamist kosmoseriigiks võib jälgida otseülekandena veebilehelt www.arianespace.tv. Veebilehel saab otse jälgida kanderaketi starti ning ülekannet ESA missioonijuhtimiskeskusest kuni ESTCube-1 eraldumiseni.

"Meie tudengite poolt koos Eesti, Soome ja Saksamaa teaduspartneritega loodud kuupsatelliit ESTCube-1 on läbinud edukalt viimased katsetused Prantsuse Guajaanas ning ootab koos Euroopa kaugseiresatelliidiga Proba-V ja Vietnami esimese kaugseiresatelliidiga VNREDSat-1A kanderaketi Vega pardal starti," kommenteeris projekti juhendaja Mart Noorma.

ESTCube-1 jõuab oma ettenähtud orbiidile satelliitidest kolmandana, laupäeva varahommikul ligikaudu kell 7.06. ESTCube-1 alustab pärast kanderaketist eemaldumist kontrollsignaali edastamist, mida on kõigil raadioamatööridel võimalik vastu võtta sagedusel 437,250 MHz.

Satelliidi toimetab Maa orbiidile Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) uusim kanderakett Vega. Eestis asub satelliidi juhtimiskeskus Tartu observatooriumis Tõraveres.

Kosmoseagentuuri delegatsiooni koosseisus osaleb Prantsuse Guajaanas ESA kosmodroomil aset leidva satelliidi stardiga seotud üritustel ka riigikogu esimees Ene Ergma.

Eesti tudengisatelliidi programm algatati Tartu Ülikooli üliõpilaste ja õppejõudude poolt 2008. aastal eesmärgiga populariseerida reaal- ja inseneriteadusi, anda tudengitele praktilisi kogemusi ning arendada ettevõtlikkust. ESTCube-1 satelliidi teaduslikuks missiooniks on elektrilise päikesepurje komponentide katsetamine.

Tudengisatelliidi projektis on tööperioodi vältel osalenud ligi sada üliõpilast Tartu Ülikoolist, Tallinna Tehnikaülikoolist, Eesti Lennuakadeemiast ning Eesti Maaülikoolist. Projekti juhendavad Tartu observatooriumi teadlased ja ülikooli õppejõud. ESTCube-1 valmimisse on aktiivselt panustanud ka Eestis õppivad välistudengid Lätist, Leedust, Saksamaalt ja Ukrainast.

Projekti rahvusvahelisteks partneriteks on Soome meteoroloogia instituut, Helsingi ülikool, Jyväskylä ülikool, Ida-Soome ülikool ja Saksa kosmoseagentuur. Projekti toetab Euroopa kosmoseagentuur. Satelliidi orbiidile lennutamisega tehtav esimene samm kosmoseriigiks saamise poole on pühendatud Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva-aastale.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

DERIVCO IS LOOKING FOR A JAVASCRIPT DEVELOPER (MID-LEVEL)

Derivco Estonia OÜ

17. november 2018

PASSWARE is looking for an OPERATIONS' MANAGER

Manpower OÜ

30. oktoober 2018

TALLINNA LINNAKANTSELEI otsib PEASPETSIALISTI

Tallinna Linnakantselei

25. oktoober 2018

Teabevara