8. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parasiitkliendid vaevavad EMTd

Kõneboonuse kuritarvitajad sundisid EMTd oma teenust piirama, mis omakorda tõi kaasa pöördumised tarbijakaitseametisse.

Eelmisest sügisest on iga mobiilsideoperaatori klient saanud teenida tulu, pannes üksteisele helistama kahe konkureeriva teenusepakkuja numbrid. Anonüümsust soovinud klient rääkis, et teenis kahe ja poole kuuga 1700 eurot boonust. Sellise summa teenimiseks tuli tal helistada kokku 34 000 kõneminutit.

Kõneboonuse koguja kirjeldas, et nägi eelmise aasta sügisel reklaami, et Tele 2 maksab sissetuleva kõne minuti eest 5 senti boonust ning Elisa ja EMT pakkusid samal ajal pakette, mis sisaldasid helistamiseks tasuta või näiteks 0,05 senti minuti eest kõnesid. Nutikalt otsad kokku viinud, hakkas ta boonusraha teenima. "Tegelikult väga lihtne võimalus tasuta seadmete soetamiseks teenida. Tean, et mitmed sõbrad kasutasid seda ka," rääkis ta.

Teenitud 1700 euro eest ostis ta jõulude ajal endale ja pereliikmetele mobiiltelefone. "Endale võtsin Galaxy Note nutitelefoni, mis poes maksis üle 500 euro," ütles ta.

Tele 2 Eesti müügidirektori Jaanus Sepa sõnul võtsid kliendid kampaania raames tasuta seadmeid lausa poole miljoni euro eest.

Nüüdseks on EMT üritanud kõneboonuse kogumist piirata, viidates, et parasiitkliendid tekitavad võrgus ülekoormuse. Nimelt lubas EMT Super kõnekaardi reklaamis 120minutilisi kõnesid, ent vaid mõni nädal hiljem muutis 120minutilised kõned 5minutilisteks, viidates, et kuna teenusepakkuja näeb, et keegi 120minutilisi kõnesid ei tee, muudetakse kõne pikkus viieminutiliseks. Tegelikult lühendati kõneaega aga võrku koormavate klientide tõttu. 

Kuidas helistamisskeem toimis ja mida arvab kõneaja piiramisest tarbijakaitseamet, loe tänasest paberlehest.

Autor: Ave Lepik, Marta Jaakson

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755