Kuld ja Apple on käinud käsikäes

Kulla hind ja tehnoloogiaettevõte Apple on viimastel aastatel liikunud börsil valdavalt ühtemoodi. Põhjus võib peituda finantskriisi järgses ajas, kui ebakindlust oli palju, kirjutab börsitoimetaja Rainer Saad.

Viimastel aastatel on börsid olnud vägagi kõikuvad ning investorid on otsinud varasid, mis ei sõltuks nii palju aktsiaindeksite liikumisest. Nii kuld kui ka Apple on suutnud teistmoodi käituda, kuna ebakindlatel aastatel jätkasid mõlemad erinevalt aktsiaindeksitest tõusu. Nüüd, kui turgudel on ebakindlus vähenenud ning aktsiaindeksid on saavutamas uusi rekordkõrgeid tasemeid, on ka kuld ning Apple langenud.

Mõni aasta tagasi soovitasid paljud eksperdid kulda osta. See pakkus kaitset keskpankade rahatrükkimise ning majanduse ebakindluse vastu. Apple on seevastu olnud eraldatud ülejäänud aktsiaturust, selle liikumine pole olnud nagu ülejäänud aktsiaindeksitel. Alles eelmisel aastal soovitasid paljud fondijuhid ja eksperdid Apple’i aktsiat ning investorid ostsid seda sama loomulikult nagu esmatarbekaupa.  2013 on mõlemale osutunud väga nõrgaks. Aasta algusest on Apple kukkunud 20% ning kuld 18%. Aktsiaindeks S&P 500 on seevastu tõusnud 15,7%. Mõned analüütikud arvavad, et kulla pikki aastaid kestnud buum võib läbi olla. Ka Apple üllatas eelmisel aasta sügisel börse, kui sadas alla nagu üleküpsenud õun.  Samas ei ole teada, kuidas investorid ebakindlatel aegadel peaksid käituma, sest kulla ostmine võib tunduda juba maitse kaotanud nätsu närimisena.

Osale arutelus

  • Vilja Kiisler, Rainer Saad

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara