Autor: Rainer Saad • 24. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bitcoini arvutivõrgu võimsus ületab kõik superarvutid

Arvutivõrgustik, mille eesmärk on säilitada ja luua uusi bitcoine, on nii võimas, et ületab kõik superarvutid maailmas.

Bitcoini partnervõrk (peer-to-peer) sisaldab tuhandeid omavahel ühendatud arvuteid, mis tekitavad võimsust rohkem kui tuhat petaflopsi. Maailma kiireima superarvuti Titan võimsus jääb alla 18 petaflopsi. Bitcoini võimas arvutivõrgustik kulutab päevas peaaegu 200 000 dollari väärtuses elektrit, kirjutas CNN Money.

Iga kümne minuti tagant luuakse uus "portsjon" bitcoine ning mündid saab omale see, kelle arvuti suudab esimesena lahendada keerulisi matemaatilisi koode. Seega toimub bitcoini võrgustikus väga tihe konkurents. Praeguseks on loodud 11 miljonit münti ning viimane münt ei valmi enne 2140. aastat.

Kui varem said tavalised personaalarvutid bitimüntide loomisega hakkama, siis nüüd on selleks vaja üha võimsamaid arvuteid. Sellepärast tegelevadki bitcoinide loomisega enamjaolt eksperdid, kellel on võimsad eritellimusega toodetud arvutid.

Bitcoini hind kerkis ühe aastaga viielt dollarilt aprillis 266 dollarini. Täna maksab üks bitimünt 127 dollarit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755