Autor: Indrek Kald • 28. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaspersky: Balti riikidest on küberohte enim Leedus

Aprillikuu küberohtude statistikat analüüsides jõudsid Kaspersky Labi eksperdid järeldusele, et kolmest Balti riigist kõige keerulisem olukord on tekkinud Leedus.

Üleilmses pingereas, mis järjestab riike, mille kasutajad sattusid veebis kõige suuremasse nakatamisohtu, oli Leedu 22. kohal (nakatumise tõenäosus 26,48%), Läti asus kaks kohta allpool (24,98%) ja Eesti oli 32. kohal (24,46%).

Ohtude levitamise populaarseimaks allikaks on Baltimaades kõikvõimalikud nakatatud ja kahjurlehed, mis sisaldavad mõne üldlevinud tarkvara turvaauku ärakasutavaid kuritahtlikke skripte. Pahavaradest valitsevad mitmesugused tagaukseviirused: need teevad kasutaja arvutist kurjategija täieliku kontrolli all oleva masina, mida rakendatakse rämpsposti laialisaatmiseks või DDoS-rünnakute elluviimiseks. Samuti on levinud petturtarkvarad, mis meelitavad kasutajat saatma SMS-sõnumit tasulisele lühinumbrile.

Nakatumisriski ärahoidmiseks soovitavad Kaspersky Labi eksperdid kasutada viirusetõrje täislahendusi ja uuendada õigel ajal nii operatsioonisüsteemi kui muud tarkvara. Samuti tuleb jääda valvsaks ja mitte kasutada kahtlaseid linke, ükskõik mis teed pidi olete need saanud (sotsiaalvõrgustik, e-post, kiirsuhtlusrakendus jne).

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755