Autor: Juuli Laanemets • 7. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tea rohkem: IBAN ja SEPA tulevad

1. veebruarist 2014 võetakse Eestis kasutusele SEPA makseviisid. Pangaliit vastas Eesti Maksekeskkonna Foorumi kaudu küsimustele ühtsete üleeuroopaliste (SEPA) makseviiside kasutuselevõtust.

Maksekorralduste algatamine ja vastuvõtmine (IBAN ja uute ISO 20022 xml-sõnumivormingute kasutuselevõtt IBANi kasutamine)

Keda puudutab?Puudutab ettevõtteid, kelle äri- ja raamatupidamistarkvara on liidestatud pangaga failivahetuse kaudu või kelle andmebaasid sisaldavad töötajate/partnerite kontonumbreid riigisiseselt kasutusel oleval kujul (maksekorralduste panka saatmine ja pangast väljavõtete saamine on automatiseeritud).

Mida on vaja teha?• veebruariks 2014 tuleb ettevõtetel infosüsteemides muuta IBAN-kujule kõik riigisisesed kontonumbrid:

- klientide ja tarnijate kontonumbrid;- ettevõtte enese ja ettevõtte töötajate kontonumbrid.• Hiljemalt 1. veebruarist 2015 tuleb äri- ja raamatupidamistarkvaras kasutusele võtta ISO 20022 XML sõnumivormingud, et oleks võimalik saata panka maksejuhiseid ja saada pangast väljavõtteid.

Tähelepanu tuleb pöörata:- IBANi ja ISO 20022 XML-sõnumivormingute juurutamine ettevõtte äri- ja raamatupidamistarkvaras ning infosüsteemides nõuab IT-alaseid uuendusi.

- Muudatuste juurutamine võib võtta rohkem aega, kui esialgu tundub.- Muudatuste õigeaegseks tegemiseks tuleb alustada plaanide koostamise ja elluviimisega viivitamata.- Ühendust tuleb võtta IT-partneriga ning uurida:• kas ettevõtte äri- ja raamatupidamistarkvara haldaja on valmis vajalikud muudatused õigeaegselt ellu viima;• kas kasutatavat tarkvara on võimalik uuendada või tuleb see asendada.

Mida teada arvete väljastamisest ja ettevõtte rekvisiitide kuvamisest:

Keda puudutab ? Puudutab kõiki ettevõtteid

Mida tuleb teha?• 1. veebruariks 2014 tuleb riigisisene kontonumber muuta IBAN-kujule:

- ettevõtte rekvisiitidel (nt kodulehel, blankettidel jne);- kõikidel klientidele väljastatavatel arvetel (nt paberarved, e-kirjaga saadetud arved, earved).

Tähelepanu tuleb pöörata: Kui arvete väljastamine toimub automaatselt (nt äritarkvara kasutades), tuleb veenduda, kas riigisisese kontonumbri asemele saab sisestada Eesti 20kohalise IBAN-kontonumbri. Kui pikemat kontonumbrit ei ole võimalik sisestada, tuleb uuendada tarkvara.

-

- Kui arvete väljastamine ei toimu automaatselt, tuleb hoolitseda selle eest, et kõigil blankettidel (elektroonsetel ja paberil) oleks kontonumbrid esitatud IBAN-kujul.- Suuremates kogustes trükitavate materjalide tellimise puhul (n flaierid, arve blanketid jne) tuleb arvestada, et pärast 1. veebruari 2014 saab kontonumbrit kasutada ainult IBAN-kujul.

Hilise ülemineku riskid:- Muudatuste elluviimine võtab aega ja viimasel hetkel ei pruugi IT-ettevõtetel jätkuda

inimressurssi, et uuendatud tarkvara ettevõttes õigeaegselt juurutada.- Maksete algatamiseks ja pangast väljavõtete saamiseks (kasutades ISO 20022 XML-sõnumivormingut) tuleb uuendusi eelnevalt oma kodupanga kaasabil testida. Muudatuste jätmisel viimasele hetkele peab arvestama, et testimisajad on piiratud ning kui õigeaegselt valmis ei jõuta, ei saa pangad ettevõttelt failivahetusega saadetud maksejuhiseid vastu võtta. See tähendab, et maksete tegemiseks ei saa kasutada automatiseeritud kanalit ja kõik maksejuhised tuleb internetipangas ükshaaval sisestada (nt töötajate palgamaksed, maksed tarnijatele jne).

Taustaks:

IBAN (International Bank Account Number) on kliendi pangakontonumber, mis on teisendatud rahvusvaheliselt aktsepteeritud kujule. Eestis kasutatav IBAN on 20kohaline, IBANi maksimaalne pikkus võib olla 34kohaline.ISO 20022 XML on suhtlussõnumite standard, mida kasutatakse Euroopas pankade ja ettevõtete vahel, et vahetada informatsiooni elektroonilistes kanalites – maksete panka edastamisel ja pangaväljavõtete saamisel.Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus (EL) nr 260/2012 ehk SEPA-le ülemineku lõppkuupäeva määrus kohustab kõiki liikmesriike hiljemalt 1. veebruariks 2014 üle minema ühtsetele üleeuroopalistele makseviisidele. Eestis on tarbijatele ja ettevõtetele 1. veebruarini 2015 kehtestatud täiendav aastane üleminekuperiood, mille jooksul on pankadel lubatud konverteerida tarbijatele kontonumbreid ja ettevõtetele makse panka edastamise sõnumivorminguid.

Rohkem infot saab lugeda:

www.pangaliit.ee/et/maksefoorum

www.eestipank.ee/sepa

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755