USA luure jälgib salaja internetikasutajaid

Oma kasutajate andmeid jagavad USA luureagentuuridega üheksa tehnoloogiaettevõtet: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple.

NSA (Riiklik Julgeolekuagentuur - toim.) ja FBI (Föderaalne Juurdlusbüroo - toim.) pöörduvad otse mainitud ettevõtete keskserveritesse ning talletavad oma tegevuse käigus audiofaile, videofaile, fotosid, e-kirju, dokumente ja juurdepääsulogisid. Kogutud andmed võimaldavad analüütikutel jälgida inimese liikumisi ja kontakte ajas.

Programm (koodnimega PRSIM) sai alguse 2007. aastal, kuid avalikkust sellest ei teavitatud. Avalikkus sai salajasest programmist teadlikuks neljapäeva hilisõhtul kui The Washington Post avaldas vilepuhuja ütlustel põhineva artikli.

Meedia poole pöördunud luureohvitser teatas, et teda motiveeris programmi olemasolu avalikustama hirm selle võimekuse osas. "Nad saavad jälgida teie ideede kujunemist samal ajal kui te trükite," põhjendas ohvitser oma otsust inimeste privaatsust rikkuv programm paljastada.

Google, Facebook, Apple, Microsoft ja Yahoo! on eitanud oma osalust programmis.

Loe täispikka artiklit The Washington Postist.

Osale arutelus

  • Marek Mühlberg

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ITuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Arvamused

Teabevara