Autor: Marek Mühlberg • 12. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President: USA on veebijälgimisega liiga kaugele läinud

President Toomas Hendrik Ilves ütles intervjuus ERR-i uudisteportaalile, et USA veebivõitlus terrorismiga on läinud liiga kaugele, kahjustades liigselt tavakodanike privaatsust.

"Terrorikahtlustuse puhul ja rünnakute tõkestamiseks on ligipääs kahtlustatava andmetele mõistetav, aga andmete kogumist iga veebis tegutseva üksikisiku kohta ei saa kuidagi õigustada. Isikuandmete kuritarvitamine on vesi eelkõige nende veskile, kes tahaksid internetivabadust piirata, ning neid riike ja valitsusi on palju. See ei saa aga olla Eesti, Euroopa ega ka USA huvides," kommenteeris Ilves hiljuti avalikuks tulnud USA luureagentuuride salaprogrammi PRISM.

Presidendi sõnul pärinevad suurimad pilveteenusel põhinevad globaalsed IKT-ettevõtted USAst ja alluvad seega USA seadusandlusele ka väljaspool viimase territooriumi.

"Üks lahendus võiks olla sätestada USA-ELi läbirääkimistega Euroopa Liidu kodanike andmete kaitse USA IKT-firmade, eriti pilveteenuste kasutamisel. Eesti valitsus võiks omalt poolt toetada sellise lepingu kiiret ettevalmistamist," arvas Ilves.

Loe täispikka artiklit ERR-ist

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755