Autor: Rivo Sarapik • 19. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ASI ja Relanderite idufirma sai rahasüsti

Skype´i asutajate investeerimisfirmale ASI ja Rolf ning Rikard Relanderile kuuluv idufirma Clifton sai osa Vene füüsikute asutatud investeerimisfondi rahasüstist.

Upstart Business Journal kirjutab, et Eesti idufirma jagab osa Quantum Wave Fundi 7 mln dollarilisest ehk 5,23 mln eurosest rahasüstist. Lisaks Cliftonile rahastab fond kaht USA ettevõtet Nano-Meta Technologies ja Centice.

Cliftonil möödunud aastal käivet ei olnud ja ettevõte teenis 860 000 eurot ärikahjumit. Ettevõttel oli majandusaasta aruaande kohaselt varasid 2,9 mln euro eest ning omakapital ulatus 2,8 mln euroni.

Ettevõtte juht Jaak Anton selgitas tegevusaruandes, et 2013. aasta on ettevõttele olulise tähtsusega. "Seoses uute seadmete installeerimisega, tehnoloogia rakendamiseks vajaliku keskkonna - õhupuhtus, temperatuur ja niiskus - loomisega ning välisspetsialistidega kaasamisega," selgitas ta. "Planeeritud on saavutada oluline hüpe ettevõtte võimekuses toota parameetrite stabiilsuse ning tootmisprotsesside tagamiseks ja märkimisväärse käibe genereerimiseks, intellektuaalomandi kaitsmiseks ning koostöö arendamiseks suurte rahvusvaheliste ettevõtetega".

Rahasüsti teinud fondi lõid mullu sügisel Sergei Kouzmine, Sergei Beloussov ja mitu nimekat füüsikut ning investorit. Fond panustab kvanttehnoloogiaga tegelevatesse ettevõtetesse.

"Kvanttehnoloogia on juba meie ümber," kommenteeris Kouzmine portaalile. "Paned DVD mängijasse ning kasutad selle lugemiseks laserkiirt. See ongi kvanttehnoloogia."

Clifton on 2000. aastal loodud Tartus asuv kõrgtehnoloogiaettevõte, mis arendab ja toodab elektroonikatööstusele  jõudioodi pooljuhtelemente ja struktuure. Ettevõttes omab enamusosalust Skype’i eestlastest asutajainseneride loodud investeerimisfirma Ambient Sound Investments. Läbi Caplia Investi kuulub 14,44% ettevõttest mööbliettevõtjaile Rolf ja Rikard Relanderile.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755