Autor: Indrek Kald • 4. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IKT ekspordiklastri liikmete ekspordikäive kolmekordistus

Veidi üle kolme aastaga on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ekspordiklastri projektis osalenud Eesti ettevõtete ekspordikäive tõusnud kolm korda.

EMT tehnoloogiadivisjoni direktori Tiit Tammiste sõnul oli klastri eesmärk tõsta osalevate firmade ekspordimahtu 50% ja seda õnnestus oluliselt ületada. "Viimase kolme aasta ja nelja kuuga on projektis osalenud Eesti ettevõtete ekspordikäive tõusnud kolm korda ehk 300% ning see ületab tööstusharu sama näitajat oluliselt. Klastri partnerid ja projekti vedajad on oma rolli edukalt täitnud," märkis ta.

EASi klastrite programmi koordinaatori Tiiu Everti sõnul on tänu ekspordiklastri heale koostööle Eesti IKT maailmas palju tugevamalt esil. "Eriti märkimisväärne saavutus on e-Estonia bränd, mis koondab enda alla erinevad tööriistad Eesti infoühiskonna ja IKT sektori tutvustamiseks rahvusvaheliselt," kommenteeris ta.

Microsofti juht Baltimaades Rain Laane sõnas, et Eesti IKT-maastikul on klastri tegutsemise ajal toimunud tõeliselt suur muutus. "Konkureerivad IKT-firmad töötavad nüüd enam ja enam ühise eesmärgi nimel, e-Estonia brändi all. Mõeldakse ette laiemalt, teatakse teineteise tugevusi-nõrkusi, mis omakorda hõlbustab koostööd," selgitas ta.

Ekspordiklastri moodustavad Eesti ja rahvusvahelised IKT-ettevõtted, teiste seas Datel, Elion, EMT, Uptime, Nortal, Ericsson Eesti, Helmes, Mobi, Reaalsüsteemid, Net Group, Microsoft Estonia, Yoga.

Eesti IKT Demokeskuse koostööprojekti "IKT Ekspordiklaster" tulemusi kokkuvõttev koosolek toimus Tallinnas 30. juulil. Oluline osa koosolekust käsitles koostööprojekti tulevikuplaane.

"Kolm aastat ja neli kuud on rahvusvahelisel klastrite maastikul lühike aeg, kuid täiesti piisav läbi erinevate ühistegevuste üksteise tundmaõppimiseks ja edu saavutamiseks vajalike tööriistade väljatöötamiseks. Hetkel oleme kokku panemas uut klastri tegevuskava, mis tugineb seni tehtule ja õpitule – järgmine käik ja edasi," ütles IKT Ekspordiklastri projekti juht Indrek Vimberg.

Projekti eesmärgiks on ettevõtete vahelise koostöö edendamine ja Eesti IKT-sektori ekspordikäibe kasvatamine. Ekspordiklastri projekti rahastavad Euroopa Regionaalarengufond EASi kaudu, Tallinna ettevõtlusamet ja projektis osalevad firmad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755