5. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuus soovitust IKT-innovatsiooniks firmas

ASi PricewaterhouseCoopers Advisors IT-valdkonna konsultant Mihkel Lauk annab kuus soovitust IKT-innovatsiooniks ettevõttes.

1. IKT on äriajamist, keskkonda ja tarbijaid nii palju muutnud, et vanal viisil ei saa edasi minna ja IKT tõttu muutunud ärikeskkonda peab aktsepteerima.

2. Kui mahajäämus on tekkinud, peab ettevõtja end kurssi viima oma valdkonna tehnoloogiliste võimalustega. Tehnoloogia muutub iga päevaga kättesaadavamaks ja odavamaks. Samuti luuakse tasuta lahendusi.

3. Kui eksisteerib mingi teadmine IKT võimalustest, siis on vaja tuua vastustus ja kompetents juhtkonna tasemele, mitte delegeerida seda allapoole. Äri arendus peab ärispetsialistide ja IKT-spetsialistide vahel võrdsel tasemel toimima. Otsustusõigus peab samal tasemel olema nii äriotsuste tegemiseks kui ka vahendite eraldamiseks.

4. Vajadusel küsi abi valdkondlikelt ekspertidelt ehk nn tehno­tõlkidelt, kes tunnevad äri ja IKTd. Selle teenuse kasu sisseostmisel väljendub selles, teenuse osutamise käigus kanduvad teadmised ettevõttesse üle. Kui tehnotõlk vahelt välja astub, jäävad ettevõttesse teadmised selle kohta, mida ja miks tehti, mille pealt on võimalik edasi areneda. Saadakse lahendus konkreetsele probleemile, pluss kogu teadmine, kuidas see asi loodi, milline oli arutluskäik ja metoodika, millised olid töö­vahendid, missugune on lõpptulemus.

5. Tänu omandatud teadmistele osatakse edaspidi küsida teenuste tellimisel õigeid küsimusi, mis viivad parima lahenduse leidmiseni.

6. IKT-kulutusi tuleb käsitleda kui investeeringuid. Teha äriplaan. Saada aru, mis on edu kriteeriumid. Mõista, mida saab mõõta, ning luua äriplaanilaadne lahendus, et aru saada, kuidas äri päriselt paremaks läheb, mis peab käima käsikäes muudatustega juhtimises.

Autor: Joosep Laik, Indrek Kald

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755